Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Man aangehouden voor overtredingen Sanctiewet

De FIOD heeft op woensdag 31 mei een man uit Oegstgeest aangehouden vanwege het overtreden van de Sanctiewet. De 73-jarige man is overgebracht naar een politiebureau voor verhoor. Hij wordt ervan verdacht dat hij met zijn vennootschap de ingestelde sanctiemaatregelen jegens Rusland heeft overtreden door onder andere dividend uit te keren aan een gesanctioneerde partij. Zijn woning en twee bedrijfspanden in de gemeente Haarlemmermeer en Den Haag zijn doorzocht. Er is beslag gelegd op de fysieke en digitale administratie. De man is na verhoor heengezonden maar blijft verdachte in het onderzoek.

Het strafrechtelijk onderzoek van de FIOD startte na een melding van de Douane. De verdachte is bestuurder van een onderneming, die enige jaren geleden aandelen van zijn onderneming uitgaf aan onder meer een Russisch bedrijf. De eigenaar van het Russische bedrijf stond voor de aandelenoverdracht al op de Europese sanctielijst. Binnen een half jaar werden er opnieuw aandelen uitgegeven waardoor het Russische bedrijf een meerderheidsbelang kreeg. De tegoeden die de verdachte ontving voor de aandelenoverdracht hadden bevroren moeten worden. Voor zover bekend is dit niet gebeurd waardoor er sprake is van overtreding van de Sanctiewet.

Recentelijk werd het Russische bedrijf op de Europese sanctielijst geplaatst. De onderneming van de verdachte keerde daarna ongeveer 19 miljoen euro dividend uit aan een dochteronderneming van het gesanctioneerde Russische bedrijf. Het uitkeren van dividend dat uiteindelijk toekomt aan een gesanctioneerd bedrijf is een overtreding van de Sanctiewet.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Ter informatie!  Overtreding sanctieregelingen strafbaar

Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn er aanvullende sancties , waaronder financiële sancties, afgekondigd tegen Rusland en Belarus. Ook zijn beperkingen opgelegd met betrekking tot de levering van goederen aan Rusland. Overtreding van sanctieregelingen is strafbaar op basis van de Sanctiewet en de Wet op de economische delicten. De opsporing van overtreding van de financiële sancties is belegd bij de FIOD, onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie. De FIOD spoort personen en entiteiten op die proberen die sancties te omzeilen of die niet aan de sancties voldoen. De FIOD heeft echter niet de taak om gesanctioneerden of hun bezittingen te traceren en hun vermogen te bevriezen.

Meer informatie: Audrey Nijhof, 06 – 50 100 261

Categorie :