Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Man aangehouden voor fraude met TOGS-steunmaatregel

Op 28 mei heeft de FIOD een 25-jarige man uit Naaldwijk aangehouden. De man wordt verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting. Zijn woning is doorzocht en daarbij is beslag gelegd op administratie, een computer en telefoons. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

De verdachte stond bij de Kamer van Koophandel ingeschreven met een eenmanszaak. Het vermoeden is dat hij de economische activiteit van zijn inschrijving heeft aangepast om aanspraak heeft kunnen maken op de TOGS-regeling. Deze regeling is een tegemoetkoming van vierduizend euro aan gedupeerde ondernemingen in bepaalde sectoren die schade lijden van de COVID-19 maatregelen.

Het onderzoek is gestart nadat een bank een ongebruikelijke transactie heeft gemeld bij de Financial Intelligence United - Nederland (FIU). Uit onderzoek van de FIOD blijkt dat de man geen kosten heeft gemaakt voor zijn bedrijf en ook geen omzet genereert. Het is dan ook twijfelachtig of hij door de COVID-19 maatregelen omzetverlies heeft geleden. Vermoedelijk heeft hij ten onrechte een TOGS-aanvraag bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ingediend. De inmiddels ontvangen tegemoetkoming heeft verdachte dezelfde dag direct in contanten opgenomen. Op het vestigingsadres van de eenmanszaak blijkt geen eenmanszaak te zijn gevestigd.

Optreden tegen misbruik coronacrisis
De coronacrisis haalt bij heel veel mensen het beste naar boven. Helaas zien sommigen kansen voor fraude. Misbruik maken van de coronacrisis is maatschappelijk onacceptabel. De opsporingsdiensten en het OM geven prioriteit aan de bestrijding van misbruik van deze situatie en treden hiertegen op. Indien mogelijk met een snelle interventie gericht op het stoppen hiervan.

Inlichtingen: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61

Categorie :