Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Man aangehouden vanwege witwassen met bitcoins

De FIOD heeft op woensdag 16 november een man aanhouden op verdenking van witwassen met bitcoins. De 43-jarige man uit de gemeente Midden-Groningen werd aangetroffen in een woning in Veendam. De man is na verhoor heengezonden. De woning in Veendam is doorzocht en daarbij is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie, gegevensdragers en contant geld.

Het strafrechtelijk onderzoek van de FIOD startte na een signaal dat de verdachte meerdere malen gebruik maakte van Bitcoin ATM’s (BATM’s). Dit zijn apparaten die lijken op een geldautomaat. Met BATM’s kan contant geld worden gestort of opgenomen en daarvan worden cryptovaluta (waaronder bitcoins) gekocht en verkocht.

Uit het onderzoek werd duidelijk dat de man al langere tijd via verschillende exchanges bitcoins van hoge waarde inwisselde. Hij bezat veel meer bitcoins dan hij zelf aantoonbaar had gekocht of met zijn geringe inkomen had kunnen aanschaffen. Er zijn links met handel op het darkweb.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Ter informatie!  Bitcoinhandel

De bitcoinhandel is niet gereguleerd en onttrekt zich aan het toezicht van de regelgever en financiële toezichthouders. Het is daarom een aantrekkelijk middel voor criminelen om crimineel verkregen geld wit te wassen. Het onderzoek heeft echter aangetoond dat het Dark web geen anonimiteit garandeert en dat FIOD ook hier het recherchewerk kan doen.

Ter informatie!  Aanpak witwassen prioriteit

De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.

Meer informatie: Audrey Nijhof, 06 - 50 100 261

Categorie :