Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Man aangehouden vanwege frustreren boekenonderzoek Belastingdienst

De FIOD heeft op woensdag 10 juli een man aangehouden en een doorzoeking verricht in een strafrechtelijk onderzoek. De 51-jarige verdachte is woonachtig in de gemeente Noordoost-Friesland. Vijf ondernemingen worden verdacht van het niet voldoen aan de administratie- en inlichtingenplicht. De man wordt verdacht feitelijk leiding te hebben gegeven aan deze verboden gedragingen. Zijn woning is doorzocht en daarbij is beslag gelegd op fysieke en digitale gegevens.

Het strafrechtelijk onderzoek is een gevolg van een signaal van de Belastingdienst dat verdachte op grote schaal zowel privé als zakelijk niet aan zijn fiscale verplichtingen voldeed. Aanvankelijk spitste het strafrechtelijk onderzoek zich toe op het niet indienen van aangiften inkomstenbelasting. Verdachte beloofde tijdens zijn verhoor beterschap en alsnog informatie aan de Belastingdienst te zullen verstrekken. Toen die belofte niet werd ingelost, is ook een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar het niet voldoen aan administratie- en informatieverplichtingen door een aantal vennootschappen van verdachte.

De man heeft tijdens het verhoor de feiten erkend en is na verhoor heengezonden. Daarbij is aan de verdachte een dagvaarding uitgereikt voor het opzettelijk niet doen van aangiften inkomstenbelasting over een aantal jaren. Hiervoor moet hij zich op 21 oktober 2024 verantwoorden voor de rechter. Nadat het onderzoek naar het niet voldoen aan de administratie- en inlichtingenplicht is afgerond, zal ook die zaak snel voor de rechter worden gebracht.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Ter informatie!  Belastingfraude kan systeem ondermijnen

De Belastingdienst moet erop kunnen vertrouwen dat burgers en bedrijven (juiste) belastingaangiften doen en vragen correct en volledig beantwoorden. Van bedrijven wordt verlangd dat zij een correcte administratie voeren die de Belastingdienst de gelegenheid biedt snel en effectief de fiscale positie te controleren. Fraude kan het systeem ondermijnen. Door belastingfraude loopt Nederland inkomsten mis. Ook ondermijnt fraude het rechtvaardigheidsgevoel en het vertrouwen in de overheid. Daarom wordt het aangepakt.

Meer informatie: Audrey Nijhof, 06 – 50 100 261
fiod.persvoorlichting@belastingdienst.nl

Categorie :