Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Man aangehouden met ruim 160.000 euro contant geld op zak

De FIOD heeft op woensdag 29 december 2021 een 58-jarige Nederlander aangehouden op Schiphol. De man wordt verdacht van witwassen. De man had in totaal 155.000 euro in zijn ruimbagage verstopt en nog eens ruim 8.000 euro in zijn handbagage. Daarnaast werden bij de verdachte nog twee exclusieve horloges, diverse sieraden, een vals paspoort, ID-kaart en acht mobiele telefoons, waaronder vijf nieuwe. Na de aanhouding is de man in beperkingen geplaatst. Gisteren besloot raadkamer van de rechtbank de voorlopige hechtenis van de man met 30 dagen te verlengen.

De verdachte wilde vanaf Schiphol vertrekken naar Suriname. Een speurhond van de Douane sloeg aan tijdens een reguliere controle van de bagage van vertrekkende passagiers. Daarop werd de Douane bij de gate gewaarschuwd die de passagier heeft gecontroleerd. Tijdens deze controle werd duidelijk dat de man geld in zijn handbagage vervoerde. Ook was er geld in de ruimbagage verstopt in broekzakken van zeer dure exclusieve spijkerbroeken. De zaak werd door de Douane overgedragen aan de FIOD.

Uit een eerste onderzoek door de FIOD bleek dat de man niet kon verklaren waarom hij de grote hoeveelheden geld vervoerde. Hij werd vervolgens aangehouden op verdenking van witwassen en het niet aangeven van het vervoer van 10.000 euro of meer bij de Douane.

Omdat de FIOD het vermoeden had dat er bij de man thuis nog meer geld zou kunnen liggen, vond er een spoeddoorzoeking in de woning van de man plaats. Tijdens deze doorzoeking werden onder andere een auto, diverse dure merkkleding, datadragers en administratie in beslag genomen.

Het onderzoek vindt plaats onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland.

Ter informatie!  Aanpak witwassen luchthaven Schiphol

De FIOD, Douane, de Koninklijke Marechaussee en het Openbaar Ministerie werken nauw samen om criminele geldstromen en witwassen via de luchthaven Schiphol te voorkomen. Volgens de FIOD worden er op Schiphol regelmatig geldkoeriers aangehouden, die geld of waardevolle spullen meesmokkelen naar een ander land.

Voor informatie: Audrey Nijhof, 06 - 50 100 261

Categorie :