Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Man aangehouden in witwasonderzoek

Op vrijdag 3 februari heeft de FIOD een man (51) uit Tilburg aangehouden en overgebracht naar het cellencomplex in Houten. De man wordt verdacht van witwassen van crimineel verkregen geld. De woning van de man is doorzocht en er is beslag gelegd op cryptovaluta en een versleutelde telefoon. Specialistische teams van de Douane en de politie hebben bijstand verleend.

De FIOD is dit witwasonderzoek gestart met de data die de politie onlangs achterhaalde in het cryptocommunicatieonderzoek 26Lytham. Uit analyse van ontsleutelde cryptocommunicatiedata van communicatiedienst Exclu vermoedt het opsporingsteam dat de verdachte in opdracht van derden cryptovaluta omwisselde naar contant geld. Ook zou hij zich bezig hebben gehouden met de verkoop van versleutelde telefoons. De man beschikte over cryptovaluta die niet vallen te rijmen met zijn opgegeven inkomen. Onderzoek moet uitwijzen hoe de verdachten aan zijn vermogen is gekomen.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Ter informatie!  Cryptocommunicatieonderzoek 26Lytham

In 26Lytham van de Landelijke Eenheid is cryptocommunicatiedienst Exclu ontmanteld, waarbij de data zijn achterhaald en gebruikers van de dienst geïdentificeerd en opgespoord. Ook is onderzoek naar de eigenaren en beheerders van Exclu gedaan. De politie en andere opsporingsdiensten konden vijf maanden meelezen met het berichtenverkeer van criminelen die van Exclu gebruikmaakten. Dit resulteerde tot nu toe al in 79 doorzoekingen en 42 aanhoudingen in onder meer Nederland, Duitsland en België. Hierbij waren onder andere zeven politie-eenheden, de FIOD en Rijksrecherche betrokken. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.
Ook nu blijkt weer dat criminelen onterecht denken dat ze in het geheim, buiten het zicht van de opsporingsdiensten, kunnen opereren. Opsporingsdiensten en het OM blijven manieren vinden om criminelen op te sporen en te vervolgen. Waar ook ter wereld. Lees ook dit persbericht.

Voor informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61

Categorie :