Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Man aangehouden in witwasonderzoek

De FIOD heeft op donderdag 30 mei een man aangehouden in een strafrechtelijk onderzoek. De 41-jarige uit Vlaardingen is meegenomen voor verhoor en wordt verdacht van witwassen, oplichting en valsheid in geschrift. Daarnaast heeft hij vermoedelijk feitelijk leiding geven aan verboden gedragingen van twee van zijn ondernemingen. Een woning in Vlaardingen en een bedrijfspand in Rotterdam zijn doorzocht en daarbij is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie, de woning van de verdachte en vier andere panden, kunst, sieraden, luxe designergoederen en contant geld.

Een aantal opvallende zaken werd geconstateerd in de financiële achtergrond van de Vlaardinger. De man, een fiscaal adviseur, had in een periode van drie jaar meerdere onroerende zaken in privé aangekocht. Bij de hypotheekaanvragen voor de panden overlegde de verdachte vermoedelijk valse en misleidende documenten aan twee hypotheekverstrekkers.

Op de bankrekeningen van de ondernemingen van de man werden daarnaast contante en girale stortingen verricht. De contante gelden, waarvan de herkomst onduidelijk is, werden vermoedelijk deels gebruikt om een hypotheek te verstrekken aan een derde. De FIOD vermoedt dat de man de girale stortingen heeft witgewassen. Het wederrechtelijk verkregen voordeel van de verdachte wordt geschat op iets meer dan 1 miljoen euro.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Ter informatie!  Aanpak witwassen prioriteit

De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Hieronder valt ook de aanpak van onverklaarbaar vermogen. Het gaat om personen met een levensstijl die niet aansluit bij hun officieel geregistreerde inkomen en hun vermogen.

Voor informatie: Audrey Nijhof, 06 -50 100 261
fiod.persvoorlichting@belastingdienst.nl

Categorie :