Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Man aangehouden in witwasonderzoek

Op 13 maart 2023 heeft de FIOD een 23-jarige man in de gemeente Brummen aangehouden die wordt verdacht van witwassen en Opiumwetdelicten. Een woning in de gemeente Amersfoort en een woning in de gemeente Brummen zijn doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op digitale informatie, mobiele telefoons, laptops en verdovende middelen. Op 28 maart 2023 heeft de Raadkamer besloten de voorlopige hechtenis met 30 dagen te verlengen.

FIOD en Openbaar Ministerie vermoeden dat de verdachte sinds 2015 op het darkweb via diverse shops handelde in verdovende middelen via darkweb marktplaatsen. Darkweb markplaatsen zijn bij uitstek een plek van criminele activiteiten en illegale handel. Gezien is dat in een relatief korte periode ongeveer 1,6 miljoen dollar op een cryptowallet van de verdachte is gestort. Deze stortingen kunnen niet verklaard worden door het legale inkomen van de man. Ook maakte hij geldbedragen over naar bankrekeningen van derden in het buitenland, waarvoor nog geen logische verklaring is.

Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Ter informatie!  Aanpak witwassen prioriteit

De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.

Voor informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61

Categorie :