Man aangehouden in Purmerend in onderzoek naar oplichting en witwassen met cryptocurrency
In Purmerend is op woensdag 13 oktober een 27-jarige man aangehouden in een FIOD-onderzoek naar oplichting en witwassen met cryptocurrency. In zowel Purmerend als Assendelft zijn doorzoekingen geweest. Bij de doorzoekingen is er beslag gelegd op digitale gegevensdragers en cryptowallets. Daarnaast een auto, sieraden, horloge, merkkleding en –schoenen, allen uit het dure segment. Ook werd er een wapen aangetroffen waarmee de verdenking is uitgebreid met het illegale bezit van wapens en munitie. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie.
Het ging om een zogenaamde Ponzi-fraude, een soort piramidespel. De verdachte deed alsof hij het door slachtoffers ingelegde geld investeerde in cryptocurrency en daarbij een hoog rendement behaalde. Zodra klanten vroegen om uit te keren, werd de uitkering verricht met vers geworven investeringsgeld. Ondertussen deed de verdachte grote privé-uitgaven met het door slachtoffers ingelegde geld. Op deze wijze werd er een steeds grotere schuldenlast opgebouwd die uiteindelijk leidde tot het niet kunnen uitkeren van ingelegd vermogen. Het vermoeden bestaat dat verdachte het ingelegde geld vooral gebruikte voor privé uitgaven en besteedde bij luxe winkels, restaurants en hotels.
Verdachte deed dit niet voor de eerste keer. Hij moest vandaag namelijk ook voorkomen bij de meervoudige strafkamer van de rechtbank in Amsterdam voor een nog veel grotere Ponzi-fraude uit 2018, waarbij slachtoffers maar liefst zes miljoen euro hadden ingelegd en de verdachte met het ingelegde geld onder andere in privé-jets rondvloog. Het OM eiste een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 3 jaar waarvan 1 jaar voorwaardelijk en een beroepsverbod van 5 jaar tegen hem. Tevens vordert de officier gevangenneming van verdachte en verzoekt hij de rechtbank hierover uiterlijk vrijdag aanstaande te beslissen. “Deze vordering doe ik, omdat ik hierbij een dringend belang zie, zowel voor de maatschappij als voor verdachte zelf.”, aldus de officier. Gevangenneming heeft tot gevolg dat de verdachte zijn straf meteen na het vonnis moet ondergaan, ook als hij hoger beroep instelt.
Door het snelle optreden van FIOD en Functioneel Parket is de benadeling van slachtoffers in de nieuwe zaak beperkt gebleven.
Meer informatie voor de media: Herman Opmeer 06 1860 1769