Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Man aangehouden in onderzoek naar fraude met btw en TVL

Op 21 september heeft de FIOD een 57-jarige man uit Rijswijk aangehouden. De man wordt verdacht van belastingfraude, witwassen en valsheid in geschrift. Ook is zijn woning doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, telefoons en computers.

De verdachte man heeft een aantal bedrijven. Vermoedelijk is één van zijn bedrijven onderdeel van een btw-carrousel. Over een periode van twee jaar is ruim 900.000 euro aan btw in rekening gebracht bij afnemers van elektronische goederen. Deze btw is echter nooit afgedragen aan de Belastingdienst.

Tijdens het onderzoek ontstond tevens de verdenking dat verdachte voor zijn bedrijven ten onrechte aanvragen Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) heeft gediend bij de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO). Daarmee heeft hij zich mogelijk schuldig gemaakt aan valsheid in geschrift en het witwassen van ongeveer 140.000 euro aan onterecht ontvangen overheidssteun. Een deel van de ontvangen gelden heeft de man gebruikt om te beleggen in cryptocurrency.

Ter informatie!  TVL

De TVL is bedoeld als tegemoetkoming voor ondernemers die als gevolg van de door de overheid ingestelde coronamaatregelen moeite hebben met het betalen van hun vaste lasten.

Ter informatie!  Belastingfraude kan systeem ondermijnen

De Belastingdienst moet erop kunnen vertrouwen dat burgers en bedrijven juiste belastingaangiften doen. Fraude kan het systeem ondermijnen. Door belastingfraude loopt Nederland inkomsten mis. Ook ondermijnt fraude het rechtvaardigheidsgevoel en het vertrouwen in de overheid.

Voor informatie: Wietske Visser

Categorie :