Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Internationale bijeenkomst publiek-private samenwerking succesvol afgesloten

Afgelopen twee dagen heeft in Amsterdam de derde editie van de Global Financial Institutions Partnerschip (GFIP) plaatsgevonden. Meer dan 100 vertegenwoordigers van internationale financiële instellingen en opsporingsinstanties kwamen op 29 en 30 november bij elkaar in de hoofdstad om te praten over belastingfraude en andere vormen van financiële criminaliteit. Het gemeenschappelijke doel: grensoverschrijdende criminaliteit effectiever bestrijden door publiek private samenwerking. Afgevaardigden van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), ING en de FIU-NL waren ook aanwezig om over deze belangrijke thema’s mee te praten.

De GFIP is een onderdeel van de Joint Chiefs of the Global Taks Enforcement (J5). De J5 is een samenwerkingsverband tussen Amerikaanse, Britse, Australische, Canadese en Nederlandse experts van fiscale- en opsporingsdiensten. Sinds 2018 werken deze diensten samen en delen ze kennis en informatie om financiële en fiscale fraude nog effectiever aan te kunnen pakken.

De GFIP werd in mei 2022 voor het eerst georganiseerd door His Majesty’s Revenue and Custom (HMRC )in Londen. In december van 2022 werd de tweede GFIP georganiseerd door de IRS Criminal Investigation (IRS-CI, Verenigde Staten)in New York. Deze samenkomst stond in het teken van strategische erkenning van internationale publiek-private samenwerking.

In de derde editie van het GFIP verschoof de focus naar het stimuleren van operationele resultaten binnen het GFIP in de strijd tegen belasting- en financiële criminaliteit. GFIP-deelnemers hebben toegezegd om samen te werken aan de thematische bedreigingen door de krachten van publieke en private partners te bundelen, van strategie tot operationele resultaten.

De financiële instellingen, FIU's en opsporingsinstanties gaan zich de komende tijd richten op het bestrijden van offshore belastingontduiking, op identiteitsfraude en handelsfraude. Bestaande red flags, indicatoren en resultaten op het gebied van de drie onderwerpen zullen met elkaar worden gedeeld. Daarnaast werden de risico's van nieuwe technologieën, waaronder niet-gereguleerde fintech en cryptocurrencies, herhaaldelijk besproken tijdens conferentie.

Lees hier het Engelse persbericht over de GFIP.

Meer van de J5

Op LinkedIn verschijnen vaker berichten over de J5. Volg het account van de J5 om al het nieuws over de samenwerking te blijven volgen: Joint Chiefs of Global Tax Enforcement

Podcast FIOD Talk

Meer weten over de internationale aanpak van fraude in de J5 en de rol van de FIOD?
Beluister hier de podcast met Niels Obbink en Menno Ezinga.

Categorie :