Horlogehandelaar aangehouden voor niet naleven anti-witwaswet en witwassen
Op 17 augustus 2020 heeft de FIOD een 23-jarige horlogehandelaar aangehouden, die verdacht wordt van het niet naleven van de Wwft en witwassen. Een woning in Amsterdam en een woning en een hotelkamer in Den Haag e.o. zijn doorzocht, waarbij beslag is gelegd op digitale en papieren administratie.
Het onderzoek is gestart nadat verschillende juweliers, financiële instellingen en een boekhouder ongebruikelijke transacties hadden gemeld bij de Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU-NL). Sinds 2018 heeft de verdachte voor ruim 1 miljoen euro exclusieve horloges aangekocht met contant geld. Het vermoeden is dat horlogekopers de verdachte contant betaalden met geld uit criminele bronnen, waardoor hij verdacht wordt van witwassen. De verdachte is beroepsmatig horlogehandelaar en heeft ook verzuimd ongebruikelijke transacties te melden en cliëntenonderzoek te doen.
De FIOD wil onder meer zicht krijgen op de herkomst van het geld. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.
Verplichtingen Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme
Beroepsmatige handelaren vallen onder de werking van de Wwft bij betalingen van € 10.000 contant of meer. Zij moeten vervolgens voldoen aan de verplichtingen die zijn gesteld in Wwft, zoals het instellen van cliëntenonderzoek en het melden van de ongebruikelijke transacties. Dit zorgt ervoor dat de legale en illegale geldstromen zich niet gaan vermengen.
Witwassen ernstig
Door goederen te kopen van gelden die met misdaad zijn verkregen of door dit te investeren worden criminele verdiensten witgewassen. Criminelen willen het geld dat zij hebben verdiend in de onderwereld graag uitgeven in de bovenwereld. Om crimineel verkregen geld te kunnen besteden zonder daarbij het risico te lopen dat het onmiddellijk door justitie of de Belastingdienst in beslag wordt genomen, moet het worden witgewassen. Witwassen van eigen criminele winsten of criminele winsten van anderen, en ook het meewerken daaraan, is strafbaar. Daarnaast wil de overheid de gelden afpakken die met misdaad zijn verdiend.
Inlichtingen: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61