Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Handel in harddrugs, witwassen, faillissementsfraude en een hennepkwekerij, man van 38 jaar aangehouden

Eind maart 2021 heeft de FIOD een 38-jarige man aangehouden op verdenking van grootschalige internationale handel in harddrugs via Darkweb, gewoontewitwassen, faillissementsfraude en het in bezit hebben van een hennepkwekerij in Lelystad. Eind 2020 zijn twee andere verdachten in de zaak aangehouden en inmiddels heengezonden. De hoofdverdachte in deze zaak was vlak voor zijn geplande aanhouding vertrokken naar Zuid-Afrika. Na terugkomst is hij direct aangehouden. De raadkamer van de rechtbank Noord-Holland heeft zijn gevangenhouding bevolen voor de maximale duur van 90 dagen.

De man kwam in het vizier in een onderzoek na de vondst van 200.000 dollar in een koffer met dubbele bodem op een vlucht vanuit de Britse Maagdeneilanden. In het onderzoek zijn er huiszoekingen verricht in Diemen en Amsterdam o.a. op het verblijfadres van de hoofdverdachte. Er werden allerlei hard- en softdrugs attributen aangetroffen, maar ook gegevensdragers met daarop toegangscodes tot een darkweb winkel. Uit informatie over die winkel en uit het e-mailadres dat bij winkel hoorde bleek dat er op grote internationale schaal cocaïne, heroïne, MDMA en ketamine werd verkocht.

De hoofdverdachte bevond zich frequent in ‘jet-set’ kringen met vermogende en hoogopgeleide Amsterdammers. Echter zijn opgegeven inkomen was niet te rijmen met zijn uitgavenpatroon en opvallende levensstijl met veelvuldige luxereizen naar mondaine badplaatsen aan de Middellandse Zee. Ook bevond de man zich regelmatig in Zuid-Afrika en werden er op de inbeslaggenomen gegevensdragers berichten gevonden over (voorgenomen) vastgoedtransacties in dat land. Er wordt op dit moment onderzoek gedaan naar bezittingen van verdachte in het buitenland, waaronder in Zuid-Afrika.

Verdachte handelde vermoedelijk in dure horloges, waarbij het vermoeden is ontstaan dat de aan- en verkoop hiervan werd onderbouwd door gebruik te maken van valse stukken. Het is bekend, zoals onlangs nog beschreven in een artikel in het AD, dat dure horloges worden gebruikt als betaalmiddel in de handel van verdovende middelen.

Tot slot wordt de hoofdverdachte nog verdacht van het plegen van faillissementsfraude met het achterlaten van een schuld aan de Belastingdienst en crediteuren van bijna 200.000 euro.

Voor informatie: Herman Opmeer, 06-1860 1769

Categorie :

Op deze pagina