Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Gezamenlijke strijd tegen merkvervalsing

De FIOD, politie, Douane en het OM binden gezamenlijk de strijd aan tegen namaak. Dat zegt Hans van der Vlist, directeur van de FIOD. Deze week is extra aandacht geweest voor de bestrijding van namaakgoederen. Verspreid over het land zijn doorzoekingen gedaan in opslagloodsen en woningen.

In Nederland zijn merken beschermd. Het is verboden merkartikelen na te maken en te verkopen.

Op verschillende plaatsen in het land hebben de FIOD, politie en Douane doorzoekingen gedaan naar merkvervalste goederen in opslagloodsen en woningen. Deze week zijn in totaal 49 opslagplaatsen en 5 woningen doorzocht. Er zijn ongeveer 52.500 stuks kleding, parfum, horloges, schoenen en tassen in beslaggenomen en 4.200 merkemblemen. Daarnaast zijn ook 8,5 kilo hennep en benodigdheden voor een kwekerij, explosieven, zwaar vuurwerk, vals geld, gestolen goederen, waterpijptabak (1.360 kilo), duizenden (merkvervalste) sigaretten, merkvervalste racefietsvelgen en (nep)wapens in beslag genomen. De goederen vertegenwoordigen een geschatte waarde van ruim 4 miljoen euro. Ook zijn 14 verdachten aangehouden. Er is beslag gelegd op een aantal roerende zaken, € 55.000 contant geld, auto’s en op bankrekeningen van de verdachten.

Brief aan opslaghouders

Verdachten maken gebruik van opslagbedrijven voor de opslag en distributie van namaak goederen. Opslagbedrijven die hierbij betrokken zijn hebben inmiddels van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie een uitnodiging gekregen voor een bijeenkomst. Daar zal worden vertelt dat vanaf nu de rol van opslagbedrijven bij de handel van merkvervalste artikelen zal worden onderzocht.

Gevaren

Van der Vlist: “Veel mensen denken bij namaak meteen aan kleding en schoenen. Maar er is veel meer. Wat men zich niet realiseert, is dat merkvervalste goederen een gevaar kunnen opleveren voor de gezondheid. Denk hierbij aan het gebruik van medicijnen, parfums of cosmetica waar bij de productie giftige stoffen worden gebruikt. Er is geen controle op gezondheidsrisico’s. Ook de veiligheid kan in het geding zijn bij producten die op een ondeugdelijke manier zijn geproduceerd, zoals fietsvelgen en telefoonbatterijen. Doordat er merkvervalste artikelen op de markt worden gebracht, wordt de overheid en de merkhouder financieel benadeeld. We zien ook dat geld verdiend met de handel in namaak wordt gebruikt voor de financiering van misdaad en criminele organisaties.”

Categorie :