Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Gezamenlijk onderzoek FIOD en Britse HMRC naar verhuld vermogen in buitenland

Op 4 april 2017 is in een gezamenlijk onderzoek door de FIOD en de Britse fiscale opsporingsdienst HM Revenue & Customs (HMRC) voor meer dan 6.000.000 euro beslag gelegd. Het onderzoek is gericht op vermoedelijke belastingfraude en witwassen door een 51-jarige Nederlander en zijn 46-jarige Britse vrouw. De vrouw is in haar woning in Engeland aangehouden.

Het echtpaar heeft een marketingbedrijf in de Britse regio Manchester. Het vermoeden is dat de verdachten met hun bedrijf via verhullende constructies belastingfraude hebben gepleegd. Er zou gebruik zijn gemaakt van offshore bankrekeningen in Nederland, Duitsland en Oostenrijk. Het vermoeden is dat zij het zo verdiende criminele vermogen zouden hebben witgewassen in Nederland, waar de twee verdachten twee woningen bezitten waar ze regelmatig verblijven.

Witwassen werkt ondermijnend

Voorkomen moet worden dat crimineel verdiende gelden in de bovenwereld terecht komen en kunnen worden gebruikt alsof ze legaal verkregen zijn. Witwassen van crimineel verkregen gelden is strafbaar en witwassen werkt ondermijnend, omdat voor witwassen de financiële infrastructuur wordt gebruikt. Financiële instellingen, zoals bijvoorbeeld banken, spelen een belangrijke rol in de strijd tegen witwassen, bijvoorbeeld door het melden van ongebruikelijke transacties bij de FIU.

Meld je buitenlands vermogen bij de Belastingdienst

Door de samenwerking willen Nederland en Engeland laten zien dat ze optreden tegen het stallen van niet-aangegeven vermogen in het buitenland. Goede samenwerking tussen landen is bij belastingontduikingconstructies belangrijk, omdat bij deze vorm van fraude vaak landsgrenzen worden overschreden. Door jarenlang geen belasting te betalen over niet-aangegeven vermogen in het buitenland wordt de samenleving als geheel financieel benadeeld. Anderen moeten hier voor opdraaien. Fraude kan het belastingsysteem ondermijnen. De opsporingsdiensten, het Openbaar Ministerie en de Belastingdiensten hebben de handen ineen geslagen om het probleem van niet-aangegeven buitenlands vermogen aan te pakken. Het doel is om gezamenlijk tot een integrale aanpak van dit verschijnsel te komen.

Het onderzoek is gestart omdat in Nederland door verdachten voor meer dan 300.000 euro aan contanten is opgenomen met creditcards die aan buitenlandse bankrekeningen zijn gekoppeld. De Nederlandse belastingdienst beschikt over gegevens van betalingen die zijn gedaan met buitenlandse betaalkaarten. De Belastingdienst controleert in het project Debet- en creditcards of de kaarten zijn gekoppeld aan vermogen in het buitenland en kijkt of belastingplichtigen dat vermogen ook hebben opgegeven bij de Belastingdienst. Daarnaast maken de Belastingdienst, FIOD en het Functioneel Parket gebruik van andere bronnen om mensen die vermogen in het buitenland hebben verhuld te onthullen. Recent heeft de FIOD informatie ontvangen over meer dan 3800 Nederlanders met een rekening bij een Zwitserse bank.

Misdaad mag niet lonen

Door de onderzoeksteams zijn een woning in Engeland en twee woningen in de regio Twente doorzocht. Daarnaast is het hoofdkantoor van het bedrijf van het echtpaar in de regio van Manchester doorzocht, als ook een woning van het echtpaar in Oostenrijk. Behalve beslag op administratie, is ook beslag gelegd op bankrekeningen in Nederland en Engeland, twee villa’s in Nederland, een speedboot en dure auto’s zoals een Jaguar, Bentley en een BMW, omdat misdaad niet mag lonen.

Categorie :

Op deze pagina