Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Gevangenisstraffen tot 4 jaar voor fraude bij SNS Property Finance

Het Functioneel Parket heeft vandaag in de rechtbank in Utrecht gevangenisstraffen tot vier jaar geëist tegen negen verdachten voor oplichting, niet-ambtelijke omkoping, valsheid in geschrift en witwassen in georganiseerd verband bij SNS Property Finance (SNS PF). De officier van justitie zei op zitting dat de verdachten het vertrouwen van SNS PF hebben aangetast, en meer dan dat. 'Ook het vertrouwen in de financiële sector heeft door de fraude een enorme knauw opgelopen. Als deze duurbetaalde bankiers en managers al niet meer kunnen worden vertrouwd; wie dan nog wel?'

Het onderzoek door de FIOD startte in februari 2013 na twee aangiften van SNS PF. De verdachten hebben volgens het OM door middel van hun rechtspersonen onderling (kick-back) betalingen verricht zonder dat te melden aan hun opdrachtgever(s) SNS PF en SNS Reaal NV. Zij deden dit om de baan te krijgen dan wel om hun baan te behouden. Dat gebeurde in twee georganiseerde verbanden, in de periode van april 2010 tot en met maart 2013. SNS haalde de verdachten binnen om de problemen bij de afbouw van de vastgoedprojecten en financieringen op te lossen. De bank ging ervan uit dat zij de belangen van SNS daarbij in alle opzichten zouden dienen. SNS PF stond met de rug tegen de muur, zo zei de officier van justitie op zitting: “SNS was afhankelijk van verdachten en van die situatie hebben de verdachten schromelijk misbruik gemaakt. En dit alles terwijl SNS PF ook nog eens overeind werd gehouden met staatssteun, geld dat van ons allemaal was.” Volgens het OM wisten de verdachten dat SNS PF feitelijk te veel betaalde en zij hielden het netwerk van onderlinge betalingen volledig buiten het zicht met behulp van meer dan 300 valse facturen: “Men hield de praktijken collectief, als criminele organisatie, verborgen.” zei de officier van justitie op zitting. Uit het dossier blijkt dat SNS ten aanzien van de betaalde kickbacks in ieder geval voor 2.300.000 euro is benadeeld.

Integriteit sector aangetast

Volgens het OM gaat het om zeer ondermijnende fraude: “Alle verdachten kan worden aangerekend dat zij de samenleving een deuk hebben laten oplopen. Het gaat daarbij om maatschappelijke schade wegens geschonden vertrouwen in mensen en organisaties, een verlies aan integriteit en aan verantwoordelijkheidsgevoel ten opzichte van de maatschappij. Daar waar de financiële sector alle belang heeft bij integriteit en vertrouwen, hebben de verdachten bijgedragen aan het beeld van zakkenvullende bankiers die elkaar de bal toespelen en een graantje meepikken”. De officieren hebben bij het bepalen van de strafmaat rekening gehouden met het feit dat juist deze verdachten integriteit hoog in het vaandel zouden moeten hebben: “Toch kozen zij voor hun eigen belang. Ze wilden meer. En daarom meenden ze kennelijk dat ze de regels aan hun laars konden lappen.” Het OM vindt het ernstig dat verdachten het vertrouwen dat SNS in hen stelde hebben geschaad. De fraude vond plaats gedurende meerdere jaren. De leiders van de criminele organisaties - Buck G. en Pieter G. - sleepten de andere verdachten mee in hun fraude.

Straffen

Tegen Pieter G. eiste het OM drie jaar gevangenisstraf en tegen Buck G. vier jaar. Het OM rekent het Buck G. zwaar aan dat hij niet de integere puinruimer is gebleken die SNS PF dacht te hebben aangetrokken. Door het systeem van kick-back betalingen is de integriteit van de bank in de kern geraakt: “Immers, er ontstaat een cultuur waarbinnen de individuele leden van de criminele organisatie (financieel) afhankelijk van elkaar zijn en in potentie chantabel worden. En door het kick-back systeem ontbrak een prikkel om de (personeels-)kosten beheersbaar te houden, integendeel, de zweep moest erover, hoe meer uren hoe beter." Tegen de bedrijven van de twee hoofdverdachten eiste het OM boetes tot 90.000 euro. Ook kondigde het OM aan dat zij de 1.000.000 euro die Buck G. heeft verdiend met de kickbetalingen wil ontnemen. Er is een ontnemingsvordering ingediend tegen Consus Services B.V, Corylus Consultancy B.V. en Salvadanaio Holding B.V. Ook bij de bedrijven Sebastivier Beheer B.V van Pieter G. wil het OM circa 785.000 euro ontnemen.

Tegen een 59-jarige man uit Haren eiste de officier van justitie 18 maanden gevangenisstraf. Hij profiteerde voor bijna 365.000 euro mee van de kickbackbetalingen. Ook hij moet dat terugbetalen als het aan het OM ligt. Een 41-jarige vrouw uit Sint Michielsgestel deed de administratie voor Buck G., zij berekende de hoogte van de kick-backs en maakte de facturen op. Zij had zicht op het grotere geheel. Ze betaalde zelf ook kick-backs aan Buck G. Ze hoorde 15 maanden gevangenisstraf tegen zich eisen. Drie mannen uit Groningen van 53, 46 en 41 jaar oud hoorden een gevangenisstraf van één jaar tegen zich eisen. Zij betaalden tussen de twee en drie ton aan kickbetalingen en zij ontvingen ook enkele tienduizenden euro's aan kick-backs. Tegen hun bedrijven die zij gebruikten voor de ontvangst van kick-back betalingen, eist het OM een boete van 10.000 euro. Ook bij hen wil het OM de ontvangen bedragen ontnemen. Tegen een 42-jarige man uit Groningen eiste het OM een half jaar gevangenisstraf. Een 44-jarige man hoorde vijf maanden tegen zich eisen. Zij betaalden respectievelijk 255.000 euro en 185.000 euro aan Pieter G.

Categorie :

Op deze pagina