Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Gelijktijdige acties FIOD en DoJ tegen wereldwijde miljoenenfraude met valse brieven

De FIOD heeft gisteren en vandaag in totaal tien locaties doorzocht in een strafrechtelijk onderzoek naar bedrijven, die in Nederland postbussen beheren en vermoedelijk worden gebruikt bij een wereldwijde fraude.

De zes bedrijven en de bestuurders worden verdacht van (betrokkenheid bij) oplichting en poging tot oplichting van honderdduizenden mensen over heel de wereld door middel van valse brieven. Het totale fraudebedrag loopt vermoedelijk in de vele miljoenen. Gelijktijdig met de actie van de FIOD heeft the Department of Justice (DoJ) in de Verenigde Staten namens honderdduizenden slachtoffers een civiele klacht ingediend tegen twee van de verdachte bedrijven en een bestuurder in Nederland.

  • FIOD doorzoekt tien locaties in een onderzoek naar zes Nederlandse bedrijven en bestuurders die vermoedelijk faciliteerden bij internationale fraude
  • FIOD neemt komende maand post van circa 300 postbussen in Nederland in beslag
  • DoJ dient civiele klacht in tegen verdachte Nederlander en diens verdachte bedrijven

De hoofdverdachten van de oplichting zitten vermoedelijk niet in Nederland. De Nederlandse bedrijven en hun bestuurders zouden een faciliterende rol bij de fraude hebben. Het vermoeden is dat de hoofdverdachten  vele miljoenen brieven hebben gestuurd naar mensen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Zwitserland, Italië, Frankrijk, Japan en nog meer landen. In de brieven – waarin mensen met hun naam aangeschreven werden- werd de ontvanger wijs gemaakt dat ze een geldbedrag of cheque gewonnen hebben, maar deze nog niet hadden geclaimd. Of de verzender van de brief zou de ontvanger zogenaamd uit liefdadigheid een bedrag willen geven. Daarnaast  werden er brieven gestuurd waarin staat dat de ontvanger een gegarandeerde winnaar zou zijn in een loterij. Om het geld te kunnen overmaken naar de ontvanger van de brief moet er eerst een geldbedrag tussen de 20 en 45 euro contant of met cheque opgestuurd worden naar telkens een postbusnummer in Nederland.

In de verschillende brieven worden circa 300 verschillende postbusnummers in Nederland genoemd. De zes verdachte Nederlandse bedrijven naar wie de FIOD onderzoek doet, zouden een groot deel van de postbussen beheren, leeghalen en de post verwerken. Een deel van het geld mochten zij vermoedelijk houden als betaling voor de geleverde diensten. Het merendeel zouden de bedrijven hebben overgemaakt  naar rekeningen waar de hoofdverdachten achter de oplichting over zouden kunnen beschikken.

Het onderzoek door de FIOD startte eind 2015 naar aanleiding van een lading brieven die in beslag is genomen door de Douane op Schiphol.

Fraude werkt ondermijnend

Het is belangrijk dat mensen zelf kritisch kijken voor ze ergens op in gaan en geld opsturen. Ze hebben daarin een eigen verantwoordelijkheid. Oplichters gaan soms zo professioneel te werk dat het moeilijk kan zijn om door de fraude heen te prikken. Oplichters benaderen vaak kwetsbare doelgroepen, zoals ouderen of mensen die al eerder in een dergelijke fraude getrapt zijn. Mensen moeten ervan uit kunnen gaan dat de gegevens die bedrijven hen verstrekken kloppen. Fraude ondermijnt het vertrouwen en dat is ernstig. Daarom pakt de overheid dit aan.

Tot op heden zijn geen Nederlandse slachtoffers van deze fraude bekend. Deze actie door de FIOD onder leiding van het Functioneel Parket is erop gericht dat Nederlandse postbussen niet langer gebruikt worden voor dit soort wereldwijde fraudes.

Brieven in beslag genomen

De FIOD doorzocht zes bedrijfspanden in Amsterdam, Heerlen, Utrecht, gemeente Wijk bij Duurstede en gemeente Hoorn (2 bedrijven). Daarnaast werd een kluis in gemeente Wijk bij Duurstede en drie woningen in die gemeente en in gemeente Drechterland en Heerlen doorzocht.  Er zijn – behalve administratie- duizenden enveloppen met daarin contant geld of cheques in beslag genomen. In Utrecht werden pallets met honderdduizenden  gedrukte brieven in beslag genomen. Er is daarnaast beslag gelegd op circa een half miljoen euro contant geld, cheques, horloges, kunst, auto’s (waaronder een Porsche) en tegoeden op bankrekeningen, omdat misdaad niet mag lonen.

In de maand juni zal de FIOD alle binnenkomende post van de circa 300 postbussen in beslag nemen. De DoJ heeft de rechtbank aldaar ook om een maatregel gevraagd, zodat de U.S Post alle post naar de betrokken Nederlandse Postbussen kan onderscheppen.

Categorie :