Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Geld en vuurwapens aangetroffen in witwasonderzoek

De FIOD heeft gisteren doorzoekingen verricht in 2 woningen en een safeloket in het midden van Brabant. Het betreft een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen, onder leiding van het Functioneel Parket. Tijdens de actie zijn bijna 30 duizend euro cash geld, ruim 2 ton vermoedelijk vals geld en vuurwapens in beslag genomen. Er zijn 2 verdachten aangehouden. Bij de zoekingen werden drugs- en geldhonden van de Douane ingezet.

De hoofdverdachte is een 53–jarige ondernemer. De medeverdachte is een 67-jarige man die waarschijnlijk werd gebruikt als katvanger. Het vermoeden is dat de hoofdverdachte honderdduizenden euro’s heeft witgewassen via een in het buitenland gevestigde vennootschap. De FIOD heeft beslag gelegd op administratie en digitale bestanden. Bij de doorzoekingen werden ook dure horloges en sieraden, 2 auto’s waaronder een Mercedes AMG, en een zeer dure tv in beslag genomen. Daarnaast werd beslag gelegd op onroerend goed en bankrekeningen.

Aanpak witwassen

De aanpak van witwassen is van groot belang voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten. Voor het witwassen heb je facilitators nodig, die worden aangezet tot strafbare feiten. Witwassen tast de integriteit van stelsels aan, het speelt zich vaak af op het snijvlak tussen de onder- en bovenwereld. Beide werelden raken hierdoor vermengd. Dat is ernstig.

Categorie :

Op deze pagina