Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Gecoördineerd optreden tegen 'Ndrangheta-maffia in Europa

Een uniek gezamenlijk onderzoek door justitiële en opsporingsdiensten in Nederland, Italië, Duitsland en België mondt uit in het grootste, gecoördineerde gemeenschappelijke optreden tegen een crimineel samenwerkingsverband in Europa tot nu toe.

Tijdens een gemeenschappelijke actiedag die op 5 december 2018 in alle vroegte begon, hebben de justitiële en opsporingsautoriteiten in Nederland, Italië, Duitsland en België gecoördineerd en slagvaardig opgetreden tegen de ‘Ndrangheta. Dit agressieve, maffia-achtige criminele samenwerkingsverband is een van de machtigste criminele netwerken ter wereld en heeft de controle over een groot deel van de Europese cocaïnehandel, in combinatie met systematisch witwassen, omkoping en geweld.

De operatie met de codenaam ‘Pollino’ is tot op heden de grootste in zijn soort in Europa. Een paar honderd politieagenten, waaronder speciale interventie-eenheden, waren betrokken bij het optreden van vandaag en zij werkten samen met officieren van justitie en opsporingsfunctionarissen. De betrokken justitiële en rechtshandhavings-autoriteiten werken sinds 2016 intensief samen aan de voorbereiding, onder andere in een gemeenschappelijk onderzoeksteam (GOT) dat wordt ondersteund door Eurojust, het Europese agentschap voor justitiële samenwerking, en Europol in Den Haag.

Door de nauwe samenwerking tijdens dit onderzoek zijn bijna 4.000 kg cocaïne en honderden kilo’s andere drugs opgespoord in Europa. Op de actiedag waren er om 12.00 uur 84 verdachten gearresteerd, onder wie hooggeplaatste leden van het maffianetwerk. Naar schatting wordt 2 miljoen euro aan criminele vermogensbestanddelen in beslag genomen, worden er vele getuigen gehoord en doorzoekingen verricht, waarbij belangrijk bewijsmateriaal wordt veiliggesteld dat in de rechtbank zal worden gebruikt. Er vinden ook acties plaats in Suriname.

Pollino-Press-Release_NL

Categorie :