Ga direct naar de inhoud

Fraude met omzetbelasting en loonheffing in de schoonmaakbranche

Publicatiedatum 22-02-2023, 8:56

De FIOD heeft op dinsdag 21 februari twee mannen aangehouden in een onderzoek naar belastingfraude. Een 40-jarige man uit Diemen en een 43-jarige man uit Assendelft zijn overgebracht naar politiebureaus voor verhoor. Het tweetal wordt verdacht van oplichting en witwassen. De Diemenaar wordt ook verdacht van fraude met omzetbelasting en loonheffingen. Er zijn twee woningen en een bedrijfspand in Diemen en Amsterdam doorzocht. Daarbij beslag is gelegd op fysieke en digitale administratie. De man uit Assendelft is na verhoor heengezonden.

Het strafrechtelijk onderzoek startte na een fraudemelding van het UWV over ten onrechte aangevraagde NOW-uitkering. Tegelijkertijd liep er een boekenonderzoek door de Belastingdienst naar de onderneming van verdachten. De 40-jarige man was aandeelhouder en bestuurder van een onderneming dat schoonmaakwerkzaamheden voor hotels verrichtte. Deze onderneming droeg volgens het onderzoeksteam geen belasting af voor de ingediende aangiften omzetbelasting en loonheffingen. In 2020 werden de aandelen en het bestuur van de onderneming vermoedelijk overgedragen aan een katvanger. De verdachte uit Diemen maakte een doorstart met een nieuw bedrijf. De omzet van de schoonmaakwerkzaamheden kwamen vermoedelijk terecht bij de nieuwe onderneming, maar werden feitelijk uitgevoerd door het oude bedrijf, dat tevens opdraaide voor de loonkosten. Het totale nadeel voor de staat wordt momenteel geschat op bijna 250.000 euro.

De twee mannen worden verdacht van oplichting met NOW-uitkeringen en het witwassen van de ontvangen gelden. Voor het schoonmaakbedrijf werd door verdachten twee keer een NOW-uitkering aangevraagd. Deze uitkeringen werden volgens het onderzoeksteam niet gebruikt om de lonen te betalen maar werden voor andere doeleinden gebruikt. In totaal werd 255.326 euro ontvangen.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Voor informatie: Audrey Nijhof, 06 - 50 100 261

Categorie: