Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Fraude met accijns en btw

Op dinsdag 22 februari 2022 heeft de FIOD twee verdachten aangehouden en doorzoekingen verricht. Het gezamenlijk onderzoek van de FIOD en Douane is gericht op accijnsfraude, valsheid in geschrift en onjuiste aangifte omzetbelasting. Een 57-jarige man uit Wassenaar en een 25-jarige man uit de Barendrecht zijn aangehouden en voor verhoor overgebracht naar een politiebureau in Rotterdam. De doorzoekingen vonden plaats in een woning en drie bedrijfspanden in Wassenaar, Rotterdam en Valkenswaard. Er is beslag gelegd op de fysieke en digitale administratie, contant geld en telefoons.

De 57-jarige verdachte is eigenaar van een bedrijf dat schepen en haar bemanningen bevoorraadt en biedt onder andere accijnsgoederen, zoals sigaretten en gedistilleerde drank, aan. Voor zeeschepen geldt onder voorwaarden dat voor accijnsgoederen geen accijns hoeft te worden betaald als die aan boord worden gebruikt.

Het vermoeden is dat de verdachten de accijnsgoederen niet leverden aan zeeschepen maar aan derden, zoals supermarkten, nachtwinkels en particulieren. Op papier leek het alsof er leveringen hadden plaatsgevonden op de schepen. Tijdens controles door de Douane in de logboeken van de kapiteins, kwamen de leveringen niet naar voren. Op de tijdstippen dat de goederen zouden zijn bezorgd, waren de schepen al vertrokken.

Met deze frauduleuze constructie is de Nederlandse Staat mogelijk minimaal 1,6 miljoen euro aan accijns en btw misgelopen.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Ter informatie!  Belastingfraude ondermijnt

Accijns is een belasting op alcoholhoudende dranken, tabaksproducten en motorbrandstoffen. De Belastingdienst moet erop kunnen vertrouwen dat mensen en bedrijven juiste aangiften doen. Door belastingfraude loopt Nederland inkomsten mis.

Voor informatie: Audrey Nijhof, 06 – 50 100 261

Categorie :

Op deze pagina