Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Fraude melden – veel gestelde vragen

Is mijn melding anoniem?

Nee, uw melding is niet anoniem. Wij gaan uiterst zorgvuldig met uw informatie en gegevens om en die worden opgenomen in ons eventuele onderzoeksdossier. De verdediging van de verdachte kan uw contactgegevens binnen het dossier opvragen. Wilt u anoniem blijven? Neem dan contact op met Meld Misdaad Anoniem of stuur een anonieme brief. Dit is een brief zonder vermelding van adres, naam, afzender, informatie die gelijk naar u verwijst. Heeft u informatie over een ernstig financieel misdrijf dat u vertrouwelijk wilt delen? Neem dan contact op met TCI.

Wat doet de FIOD met mijn informatie?

De FIOD krijgt elke dag fraudemeldingen binnen. Wij bekijken alle ontvangen meldingen. Als een melding niet voor de FIOD bestemd is,  sturen we die door naar de juiste instantie. Als de  informatie bestemd  is voor de FIOD, dan nemen we die op in onze databank.

Gebruikt de FIOD alle informatie die ik stuur?

Een melding is nooit voor niets.  Wij bekijken de informatie. Hoe beter die informatie, hoe meer aanknopingspunten dit biedt voor de FIOD. Elk onderzoek begint vanuit een eerste (soms kleine) aanleiding.  Uw tip kan een eerste of een aanvullend signaal zijn. De informatie kan dus nu of op een later moment worden opgepakt. 

Meer over de opbouw van een onderzoek?

Een melding is nooit voor niets.  Wij bekijken de informatie. Hoe beter die informatie, hoe meer aanknopingspunten dit biedt voor de FIOD. Elk onderzoek begint vanuit een eerste (soms kleine) aanleiding.  Uw tip kan een eerste of een aanvullend signaal zijn. De informatie kan dus nu of op een later moment worden opgepakt. Meer over de opbouw van een onderzoek? 

Word ik op de hoogte gehouden?

Helaas is het niet mogelijk u op de hoogte te houden wat we met de informatie doen. Wij zijn gebonden aan wet- en regelgeving op het gebied van geheimhouding en privacy, waardoor het  niet mogelijk is te vertellen wat met uw melding is gebeurd.

Kan ik in contact komen met een FIOD rechercheur?

Hierbij ligt het initiatief altijd bij de FIOD rechercheur.  Naar aanleiding van uw schriftelijke melding via het meldformulier op FIOD.nl of post, kan een rechercheur ervoor kiezen om nader met u in contact te treden (mits u contactgegevens heeft opgegeven). U kunt bij de Belastingtelefoon hulp vragen voor het invullen van het meldformulier. Voor het melden van ernstige financiële en fiscale misdrijven, raadpleeg de voorwaarden van het TCI.

Op deze pagina