Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

FIOD vindt 15.000 euro in bloempot

De FIOD heeft dinsdag 31 juli twee verdachten aangehouden in een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen. Twee woningen en een bedrijfsruimte zijn doorzocht. Hierbij werd onder andere beslag gelegd op ruim vijftienduizend euro contant geld dat verstopt was in een bloempot. Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Het onderzoek richt zich op een 69-jarige man en een 56-jarige vrouw uit Rotterdam die allebei zijn aangehouden. De verdenking is dat zij crimineel verdiende gelden hebben witgewassen via de aan- en verkoop van onroerend goed. De inkomsten die zij opgeven bij de Belastingdienst zijn niet toereikend om onroerend goed aan te schaffen.

De FIOD deed doorzoekingen in woningen in Rotterdam en Nieuwerkerk a/d IJssel en een opslagruimte in Rotterdam. Naast het geld is beslag gelegd op een woning, een horloge, een exclusieve televisie en fysieke en digitale administratie.

Bijstand Defensie

Defensie verleende bijstand met een gespecialiseerd zoekteam. Deze zoekteams kunnen moeilijke zoekopdrachten uitvoeren, bijvoorbeeld in zeer kleine ruimtes, of ruimtes met weinig of geen licht en ook in onveilige situaties. De zoekspecialisten gebruiken hun zintuigen om veranderingen in de omgeving te ontdekken en ook maken ze gebruik van geavanceerde middelen als een grondradar. Ook kan het zoekteam met speciale apparatuur verborgen ruimtes ontdekken. Politie en justitie doen vaak een beroep op de zoekteams van Defensie.

Aanpakken witwassen heeft prioriteit

Bij de aanpak van activiteiten die onze samenleving ondermijnen, zoals witwassen en fraude, werken verschillende overheidsdiensten nauw samen. De aanpak van witwassen heeft prioriteit, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.

Inlichtingen: Adriaan Ros, 06-1830 4204

Categorie :