Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

FIOD verdenkt gemeenteraadslid van belastingfraude

De FIOD heeft vandaag een 61-jarig gemeenteraadslid van de gemeente Moerdijk aangehouden. De man wordt verdacht van witwassen en fraude met omzet- en inkomstenbelasting in de periode 2012 t/m 2017. De Belastingdienst is met deze fraude minimaal 400.000 euro aan belasting misgelopen.

De FIOD is het strafrechtelijk onderzoek gestart na een controle door de Belastingdienst. Het vermoeden is dat de verdachte voor zijn 2 stichtingen opzettelijk negatieve aangiften omzetbelasting heeft gedaan. In sommige jaren bleek de terug te vragen omzetbelasting hoger dan de in die jaren behaalde omzet.

Ook wordt de man ervan verdacht dat hij de belastingteruggaven aan beide stichtingen veelal dezelfde dag grotendeels overboekte op zijn privérekening. Vermoedelijk heeft hij aan de Belastingdienst een onjuiste bankadministratie van een stichting verstrekt, omdat overschrijvingen naar zijn privérekening ontbreken of zijn verwijderd. Daarnaast heeft verdachte mogelijk ook voor zichzelf onjuiste aangiften inkomstenbelasting gedaan.

Belastingfraude

De Belastingdienst moet erop kunnen vertrouwen dat mensen juiste belastingaangiften doen. Fraude kan het systeem ondermijnen. Door belastingfraude loopt de Staat inkomsten mis. Ook ondermijnt fraude het rechtvaardigheidsgevoel en het vertrouwen in de overheid. Daarom wordt het aangepakt.

Categorie :