Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

FIOD treedt op tegen privékosten op de zaak

Vandaag heeft de FIOD in de gemeente Oude IJsselstreek doorzoekingen gedaan in een woning en bedrijfspanden van een ondernemer. De 42-jarige man wordt verdacht van belastingfraude en het opzettelijk verstrekken van vervalste administratie aan de Belastingdienst. Hierdoor is de Nederlandse schatkist vermoedelijk minimaal 300.000 euro misgelopen.

De FIOD is het strafrechtelijk onderzoek gestart na een boekenonderzoek door de Belastingdienst. Vermoedelijk heeft de ondernemer privé-kosten aan zijn woning geboekt als zakelijke kosten. In de administratie van zijn ondernemingen werden mogelijk valse facturen aangetroffen om de privé-kosten zakelijk te verantwoorden. Daarnaast heeft hij vermoedelijk ook de kilometeradministratie van zijn lease-auto vervalst door zijn privé-ritten als ‘zakelijk’ te boeken. De FIOD heeft beslag gelegd op ruim 300.000 euro en fysieke en digitale administratie in beslaggenomen.

Leveranciers
Ook heeft de FIOD een bezoek gebracht aan 10 leveranciers die werkzaamheden hebben uitgevoerd voor de verdachte. Er zijn facturen in beslag genomen voor onder andere het leveren van een sauna, sanitair, schilderwerkzaamheden en beplanting van de tuin. Daarvoor hebben de leveranciers facturen uitgeschreven op naam van de onderneming van de verdachte. In sommige gevallen is een andere omschrijving op de factuur gezet. Hiermee plegen zij valsheid in geschrifte en riskeren zij een strafrechtelijke vervolging.

Zakelijk of privé?
Volgens de Belastingdienst komt het vaak voor dat privékosten als zakelijke aftrekposten in de aangifte worden opgenomen. De Belastingdienst besteedt in zijn toezicht daarom apart aandacht aan mogelijke fouten in zakelijke aftrekposten. De ervaring is dat deze fouten niet altijd bewust worden gemaakt. De Belastingdienst probeert onbewuste fouten dan ook zoveel mogelijk te voorkomen door bijvoorbeeld mediacampagnes en fysieke en digitale voorlichtingen gericht op startende ondernemers.

Alleen de kosten die gemaakt worden voor de zakelijke belangen van de onderneming zijn aftrekbaar, bijvoorbeeld verzekeringen of de huur van een bedrijfsruimte. Voor een overzicht, zie de link.

Voor informatie: Wietske Visser, 06 – 18 60 77 61

Categorie :