Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

FIOD onderzoekt fraude met belastinggeld en TOZO-regeling

Vandaag heeft de FIOD de woning en bedrijfspand van een 36-jarige man uit Enschede doorzocht. Hij wordt verdacht van belastingfraude, fraude met de TOZO-regeling en valsheid in geschrift. Er is beslag gelegd op de administratie. De man is aangehouden.

Na een melding van de Belastingdienst is de FIOD een strafrechtelijk onderzoek gestart. De man is financieel adviseur en heeft vermoedelijk van verschillende (ex-)klanten de inlogcodes van hun persoonlijk domein bij de Belastingdienst. Mogelijk heeft hij zonder hun medeweten of toestemming een verzoek tot wijziging van hun bankrekening ingediend en daarmee de bankrekening voor de teruggaven gewijzigd in bankrekeningen waartoe hij zelf de beschikking heeft.

Vervolgens heeft verdachte vermoedelijk op naam van zijn klanten voor 80.000 euro aan valse aangiften omzetbelasting ingediend. Naar overige aangiften ter waarde van ongeveer 80.000 euro wordt nader onderzoek gedaan. In 2016 heeft de man een taakstraf gehad voor valsheid in geschrifte.

TOZO-regeling
Het Kabinet heeft om de gevolgen van het coronavirus op te vangen diverse steunmaatregelen ingevoerd. Een daarvan is de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (TOZO). Vermoedelijk heeft de verdachte op naam van (ex-)klanten aanvragen TOZO ingediend, waarbij hij bij minimaal negen aanvragen zijn eigen bankrekeningen heeft vermeld om de gelden op te laten storten. Vermoedelijk heeft verdachte hiernaast ook misbruik gemaakt van andere steunmaatregelen.

Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Belastingfraude kan systeem ondermijnen
De Belastingdienst moet erop kunnen vertrouwen dat mensen juiste belastingaangiften doen. Fraude kan het systeem ondermijnen. Door belastingfraude loopt Nederland inkomsten mis. Ook ondermijnt fraude het rechtvaardigheidsgevoel en het vertrouwen in de overheid. Daarom wordt het aangepakt.

Optreden tegen misbruik coronacrisis
De coronacrisis haalt bij heel veel mensen het beste naar boven. Helaas zien sommigen kansen voor fraude. Misbruik maken van de coronacrisis is maatschappelijk onacceptabel. De opsporingsdiensten en het OM geven prioriteit aan de bestrijding van misbruik van deze situatie en treden hiertegen op. Indien mogelijk met een snelle interventie gericht op het stoppen hiervan.

Inlichtingen: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61

Categorie :

Op deze pagina