Ga direct naar de inhoud

FIOD onderzoekt BTW-fraude met auto's

Publicatiedatum 29-06-2020, 15:36

De FIOD heeft vandaag doorzoekingen gedaan in drie woningen in Oldenzaal, Rijssen en Hellendoorn en op twee bedrijfsadressen in Rijssen en Zwolle. Drie mannen (39, 43 en 51 jaar) worden verdacht van fraude met omzetbelasting en valsheid in geschrift bij de import en in- en verkoop van auto’s. Er is niemand aangehouden. Wel is beslag gelegd op digitale gegevens en gegevensdragers en op administratie.

De FIOD is het strafrechtelijk onderzoek gestart na een melding van de Belastingdienst. Het vermoeden is dat een Nederlands  bedrijf bij de import uit een Europees land gebruik heeft gemaakt van de 0%-omzetbelastingregeling voor ondernemers en dat vervolgens, bij de (door)verkoop van de auto’s wel omzetbelasting in rekening is gebracht, maar niet is afgedragen. In deze constructie is mogelijk ook gebruik gemaakt van valse facturen. Er is vermoedelijk ongeveer 1,4 miljoen euro te weinig omzetbelasting afgedragen.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Btw-nadeel
Btw-fraude is maatschappelijk ontwrichtend en ondermijnt het belastingsysteem. Het is concurrentievervalsend en benadeelt niet alleen de eerlijke bedrijven, maar ook de belastingbetaler. Volgens het VAT Action Plan uit 2016 van de Europese Commissie bedraagt de schade van grensoverschrijdende btw-fraude € 50 miljard.

Inlichtingen: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61

Categorie :

Op deze pagina