Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

FIOD onderzoekt belastingfraude

Op 28 september heeft de FIOD doorzoekingen gedaan in 2 woningen in de gemeente Montferland, 2 vakantiechalets in de gemeente Zevenaar, 1 bedrijfspand in Arnhem en een loods in de gemeente Doetinchem. Verdachten zijn 2 mannen van 39 en 43 jaar. Zij worden verdacht van het opmaken van valse facturen en het doen van onjuiste aangiften omzetbelasting in de periode eind 2012 tot en met eind 2016. Tijdens de actie heeft de politie beide mannen aangehouden vanwege verboden wapenbezit.

De FIOD is het strafrechtelijk onderzoek gestart na controles van de Belastingdienst. Daaruit bleek dat de verdachten vermoedelijk valse inkoopfacturen hebben opgemaakt. Die facturen zijn in de boekhouding van hun bedrijf opgenomen. Van deze facturen is ten onrechte omzetbelasting teruggevraagd. Door het opvoeren van fictieve kosten in de administratie is het vermoeden dat er ook minder vennootschapsbelasting is afgedragen. Daarmee is de schatkist vermoedelijk 465.000 euro misgelopen.

De FIOD heeft beslag gelegd op fysieke en digitale administratie en contant geld. Tijdens de doorzoeking is gebruik gemaakt van de geld- en drugshonden van de Douane. Na de actie van de FIOD hebben de deurwaarders van de Belastingdienst voor een bestuurlijk traject beslag gelegd op woningen, auto’s en een paardentrailer.

Belastingfraude kan systeem ondermijnen

De Belastingdienst moet erop kunnen vertrouwen dat mensen juiste belastingaangiften doen. Fraude kan het systeem ondermijnen. Door belastingfraude loopt de Staat inkomsten mis. Ook ondermijnt fraude het rechtvaardigheidsgevoel en het vertrouwen in de overheid. Daarom wordt het aangepakt.

Categorie :