Ga direct naar de inhoud
Naar de homepage van FIOD

FIOD neemt 11 miljoen illegale sigaretten in beslag

8 september 2020 18:18

In samenwerking met de Belgische douane heeft de FIOD op dinsdagmiddag 8 september in de Rotterdamse haven ruim 11 miljoen illegale sigaretten in beslag genomen. De sigaretten zaten in een container en waren verpakt in dozen. Er is niemand aangehouden, maar aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Er zijn aanwijzingen dat de sigaretten voor de Nederlandse markt bestemd waren. Als deze sigaretten op de Nederlandse markt terecht waren gekomen, zou een bedrag van circa drie miljoen euro aan accijns zijn ontdoken. Alle sigaretten zijn inmiddels afgevoerd en worden vernietigd. Het onderzoek van de FIOD loopt nog.

Aanpak handel in illegale sigaretten en accijnsfraude
Door de grote winsten in de handel van illegale sigaretten en tabak worden criminele vermogens opgebouwd en wordt de schatkist ernstig benadeeld. Ontduiken van accijnzen en omzetbelasting is een misdrijf en het leidt tot oneerlijke concurrentie in de Nederlandse detailhandel. Ook ondermijnt de illegale productie van sigaretten het anti-rookbeleid van de Nederlandse Staat. OM, Douane en FIOD werken intensief samen om de criminele organisaties die zich hiermee bezig houden te ontmantelen en om het grote geld dat ermee verdiend wordt af te pakken.

Inlichtingen: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61