Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

FIOD legt beslag op tientallen auto’s

De FIOD heeft vandaag een woning en een bedrijfspand in Apeldoorn doorzocht in een onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket. Een 64-jarige vrouw uit Apeldoorn wordt verdacht van witwassen via twee rechtspersonen. Er is beslag gelegd op ruim 70 auto’s, 40.000 cash geld en een vuurwapen. Verder is er administratie in beslag genomen.

De vrouw heeft op papier de dagelijkse leiding van een autohandel. De autohandel ontvangt sinds 2010 van de 64-jarige vrouw – al dan niet door middel van een constructie met een limited – circa 600.000 euro. De vrouw heeft weinig inkomsten, dus de herkomst van het geld lijkt niet legaal te verklaren. Het vermoeden is dat de vrouw gelden uit misdrijf afkomstig witwast via de autohandel. De man en zoon van de vrouw zijn in 2015 door het Hof veroordeeld voor BTW-carrouselfraude.

Het onderzoek is gestart naar aanleiding van een melding van de Belastingdienst. Er is beslag gelegd op waardevolle goederen, omdat misdaad niet mag lonen.

Aanpak witwassen prioriteit

De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.

Categorie :