Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

FIOD legt beslag op onroerend goed in verband met sigarettensmokkel en witwassen

Op 13 februari 2017 heeft de FIOD- in samenwerking met het Functioneel Parket- een crimineel netwerk opgerold, dat zich vermoedelijk bezighield met sigarettensmokkel en witwassen. 3 mannen van 39, 43 en 52 jaar zijn aangehouden en in verzekering gesteld.

Ook zijn 3 woningen en 2 bedrijfspanden doorzocht in Baarn, Vianen, Beesd, Houten en in de gemeente Neerrijnen. Op verzoek van de Nederlandse autoriteiten zijn gelijktijdig een woning, een appartement en supermarkt doorzocht in Stoke on Trent in het Verenigd Koninkrijk. In Nederland is er beslag gelegd op onder meer een auto, een motorfiets, geld, administratie en onroerend goed. In het Verenigd Koninkrijk is beslag gelegd op administratie en elektronische apparatuur, zoals mobiele telefoons.

In dit opsporingsonderzoek werkt de FIOD nauw samen met de Britse en Duitse autoriteiten en met Europol en de Douane.

Modus Operandi

Onder een deklading van biscuits en toast  werden Illegale sigaretten in Duitsland verpakt en in vrachtwagens via Nederland naar het Verenigd Koninkrijk vervoerd. In 2015 en 2016 hebben vermoedelijk tenminste 6 illegale sigaretten transporten plaatsgevonden.

Een 4e lid van de criminele organisatie is in juli vorig jaar in het Verenigd Koninkrijk opgepakt en zit daar nog steeds in hechtenis. Hij was vermoedelijk betrokken bij het afleveren van de illegale sigaretten in het Verenigd Koninkrijk.

Aanpak witwassen prioriteit

De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.

Inlichtingen: Wietske Visser, 06 18 60 77 61

Categorie :