Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

FIOD legt beslag op exclusieve auto’s, motor en boot in witwasonderzoek

De FIOD heeft woensdag beslag gelegd op 4 auto’s waaronder 2 Ferrari's, een motor en een boot in een witwasonderzoek onder leiding van het Functioneel Parket. Er is een 55-jarige man uit Diemen als verdachte aangehouden.

De FIOD deed doorzoekingen in de woning van verdachte in Diemen en in Amsterdam, Almere, Abcoude en Lelystad. Er is onder andere beslag gelegd op 2 Ferrari's, een BMW, Mercedes, Harley-Davidson en dure horloges. Ook werd beslag gelegd op een bankrekening. Verder zijn administratie en gegevensdragers in beslag genomen. In de woning van verdachte werden wapens en zakken hennep aangetroffen. Dit is overgedragen aan de politie.

Het onderzoek is gestart omdat de legale inkomsten van verdachte niet toereikend lijken voor het doen van grote aankopen zoals exclusieve auto’s. Het vermoeden is dat hij dit heeft gedaan met inkomsten uit criminaliteit. Door de aanschaf van luxe goederen zou hij zijn criminele inkomsten hebben witgewassen.

Intensivering afpakken

Een groot deel van alle criminaliteit wordt gepleegd met het oog op snel financieel gewin. Of het nu gaat om drugshandel, diefstal of fraude: in alle gevallen is geld de drijfveer van criminelen. Door dit geld van de criminelen af te pakken, raken Politie, Bijzondere Opsporingsdiensten zoals de FIOD en alle andere partners hen op een plek waar het pijn doet: in de portemonnee. De intensivering op afpakken kenmerkt zich door een intensieve samenwerking tussen een groot aantal overheidsdiensten. Het streven is dat alle diensten nog meer integraal gaan afpakken. Een speerpunt bij de intensivering is de corruptie- en witwasbestrijding.

Bijstand Douane, politie en defensie

Bij de doorzoekingen werd bijstand verleend door de politie en de Douane. Defensie ondersteunde met een gespecialiseerd zoekteam. Deze zoekteams zijn gespecialiseerd in het zoeken naar en in verborgen ruimtes. De Defensiespecialisten beschikken hiervoor over geavanceerde apparatuur.

Aanpak witwassen prioriteit

De aanpak van witwassen is speerpunt bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.

Voor inlichtingen: Adriaan Ros, 06 - 18 30 42 04

Categorie :