Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

FIOD houdt verdachten aan voor btw-fraude met sloopzilver

De FIOD heeft op 22 mei twee mannen en een vrouw aangehouden in een strafrechtelijk onderzoek naar btw-fraude bij de handel in sloopzilver. De FIOD deed doorzoekingen in Winterswijk en Doetinchem. Hierbij is beslag gelegd op enkele kilo’s zilver, drie auto’s en administratie.

Het onderzoek is gestart na een signaal van de Belastingdienst en richt zich op een 36-jarige en 39-jarige man en een 21-jarige vrouw. Zij kochten op grote schaal sloopzilver bij bedrijven van vermoedelijke stromannen die hierbij ten onrechte btw in rekening brachten. Verdachten vroegen de in rekening gebrachte btw terug bij de fiscus.

De FIOD doet ook onderzoek naar de herkomst van het zilver. Het zilver werd veelal omgeruild in goud. Het vermoeden is dat verdachten de inkomsten met deze handel hebben witgewassen.

Btw-fraude

Btw-fraude is maatschappelijk ontwrichtend en ondermijnt het belastingsysteem. Het is concurrentievervalsend en benadeelt niet alleen de eerlijke bedrijven, maar ook de belastingbetaler.

Witwassen

Witwassen van crimineel verkregen gelden is strafbaar en witwassen werkt ondermijnend, omdat voor witwassen de financiële infrastructuur wordt gebruikt. De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit.

Inlichtingen: Adriaan Ros, 06-1830 4204

Categorie :