FIOD houdt verdachten aan in grootschalige handel met merkvervalste goederen
Op donderdag 10 september heeft de FIOD vier verdachten aangehouden. Het gaat om een 40-jarige man en een 25-jarige vrouw uit Den Haag. Zij worden verdacht van handel in merkvervalste goederen, witwassen en uitkeringsfraude. Een man van 41 jaar uit Den Haag wordt verdacht van witwassen en een 22-jarige man uit Monster van handel in merkvervalste goederen. Beiden zijn ook aangehouden.
Er zijn woningen en bedrijfspanden doorzocht in Den Haag, Monster, Santpoort, Amsterdam en Rotterdam. Daarbij is beslag gelegd op administratie, contant geld, een auto en merkvervalste goederen. Ook zijn accounts op Instagram, waar de merkvervalste goederen werden aangeboden, in beslag genomen. De accounts zijn door de FIOD en het Openbaar Ministerie (OM) voorzien van banners.
Het onderzoek staat onder leiding van het OM Noord-Holland. De FIOD wordt bijgestaan door specialisten van de Douane om merkvervalsing te determineren. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. De aangehouden verdachten zitten in beperkingen.
Merkenfraude en criminele organisaties
Merken zijn beschermd in Nederland. Het is verboden merkartikelen na te maken en het is niet toegestaan om in valse merkartikelen te handelen. Inbreuken op intellectuele eigendomsrechten zijn uitgegroeid tot een fenomeen met internationale dimensies. Dit heeft niet alleen ernstige economische gevolgen, het brengt ook de consumentenbescherming in het gedrang.
Aanpak witwassen
Het voorkomen en bestrijden van witwassen bestaat uit een verscheidenheid aan maatregelen en wetgeving die tezamen moet zorgen voor een effectieve aanpak. Dit begint aan de voorkant met preventie en effectieve wet- en regelgeving, in het toezicht met effectieve poortwachters en aan de achterkant met de opsporing.
Inlichtingen: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61