Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

FIOD houdt verdachte belastingfraude aan

Op dinsdag 27 maart 2018 heeft de FIOD een 50-jarige man in een belwinkel in Rotterdam aangehouden. De man wordt verdacht van fraude met belastingaangiften. Vervolgens heeft de FIOD de woning van de verdachte doorzocht. Ook zal de FIOD een aantal getuigen horen.

Na controles van de Belastingdienst is de FIOD een strafrechtelijk onderzoek gestart. Het vermoeden is dat de verdachte vanaf 2012 tot nu met opzet een groot aantal onjuiste aangiften inkomstenbelasting heeft ingediend voor derden. Tegen betaling verzorgde hij hun belastingaangiften, daarbij zou hij ten onrechte aftrekposten, zoals ziektekosten en giften, hebben opgevoerd. Voor het doen van de aangiften sprak hij met belastingplichtigen af in een belwinkel. Vanaf verschillende IP-adressen heeft hij meer dan 3.300 aangiften ingediend. Hierdoor is Nederland ruim 700.000 euro aan belastinginkomsten misgelopen.

Fraude ondermijnt het systeem

Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen belastingaangifte. Ook als daarvoor een belastingadviseur wordt ingeschakeld. Soms zijn derden op de hoogte van de fraude met hun aangifte, soms ook niet. Derden moeten de aangifte dus voor het ondertekenen goed controleren op juistheid. Als de aangifte onjuist is vordert de Belastingdienst het teveel uitbetaalde bedrag terug bij de belastingplichtige. Daarbij kan ook een boete worden opgelegd. Bij de handhaving zoekt de Belastingdienst naar een optimale mix van preventief en repressief toezicht. Mensen die misbruik maken van regelingen zoals toeslagen of aftrekposten schaden de schatkist en daarmee andere belastingbetalers. Fraude ondermijnt het systeem. Daarom wordt opgetreden tegen misbruik.

Inlichtingen: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61

Categorie :