Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

FIOD houdt verdachte aan in onderzoek naar btw-fraude en witwassen

Op 10 april heeft de FIOD een 54-jarige man uit Amsterdam aangehouden die wordt verdacht van omvangrijke btw-fraude, witwassen en valsheid in geschrifte. De FIOD doorzocht twee woningen en een bedrijfspand in Amsterdam en Haarlem. Daarbij werden onder meer administratie, computers, geld en een auto in beslaggenomen.

Het vermoeden is dat de man handelde in gestolen goederen, zoals parfums, drogisterijartikelen, telefoonaccessoires en mobiele telefoons. De verdachte richtte BV’s op en gebruikte waarschijnlijk katvangers om die bedrijven op hun naam te zetten. Vermoedelijk kwamen via die bedrijven de gestolen goederen onder de reguliere marktprijs op de markt.

Verdachte droeg waarschijnlijk geen btw af aan de Belastingdienst, terwijl hij zijn afnemers die btw wel in rekening bracht. De op deze manier gegeneerde omzet nam verdachte voornamelijk contant op. De goederen- en geldstroom tussen de bedrijven werd afgedekt met vermoedelijk valse facturen. De schade voor de Nederlandse schatkist bedraagt ruim 1,1 miljoen euro.

Btw-fraude
De FIOD is het onderzoek gestart nadat de Belastingdienst vermoedde dat er sprake was van btw-fraude. Btw-fraude is maatschappelijk ontwrichtend en ondermijnt het belastingsysteem. Het is concurrentievervalsend en benadeelt niet alleen de eerlijke bedrijven, maar ook de belastingbetaler.

Witwassen
Witwassen van crimineel verkregen gelden is strafbaar en witwassen werkt ondermijnend, omdat voor witwassen de financiële infrastructuur wordt gebruikt. De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit.

Inlichtingen: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61

Categorie :