Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

FIOD houdt twee broers aan in witwasonderzoek

De FIOD heeft op dinsdag 19 maart in de regio Rotterdam twee verdachten aangehouden. De broers van 24 en 33 jaar worden verdacht van witwassen. Er zijn doorzoekingen gedaan in een woning en twee bedrijfspanden in de regio Rotterdam en Den Haag. Daarbij is beslag gelegd diverse panden, voertuigen, contant geld, een wapen, illegale geneesmiddelen en fysieke en digitale administratie.

De FIOD is het strafrechtelijk onderzoek gestart na meldingen bij de Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU). De 24-jarige verdachte heeft in 2015 een huis gekocht waarvoor hij geen hypotheek heeft afgesloten. Dit was opvallend, omdat het bij de Belastingdienst bekende inkomen en vermogen van de man onvoldoende was om de aankoop van dit huis te bekostigen. De 33-jarige verdachte stortte vanaf eind 2017 grote sommen contant geld op zijn particuliere rekening. Daarnaast heeft hij voor bijna 400.000 euro panden gekocht zonder hypotheek.

Het strafrechtelijk onderzoek van de FIOD staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Aanpak witwassen prioriteit
De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.

Melden van ongebruikelijke transacties
De FIU is de instantie waar onder meer accountants, belastingadviseurs, trustkantoren en financiële dienstverleners ongebruikelijke transacties moeten melden. Deze zogenoemde poortwachters moeten melden op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Met haar analyse van de gemelde ongebruikelijke transacties legt de FIU transacties en geldstromen bloot die te relateren zijn aan witwassen, financiering van terrorisme of onderliggende misdrijven. Nadat een transactie als verdacht is aangemerkt, kan die onderzocht worden door een opsporingsinstantie of een veiligheidsdienst.

Informatie: Wietske Visser, 06 – 18 60 77 61

Categorie :

Op deze pagina