Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

FIOD houdt man aan voor verkoop ondeugdelijke mondmaskers

De FIOD heeft op 24 april een 57-jarige man in zijn woning in Apeldoorn aangehouden. De man wordt ervan verdacht vijftienduizend ondeugdelijke FFP2-mondmaskers te hebben verkocht die voornamelijk terecht zijn gekomen bij zorginstellingen.

De verdachte heeft de mondmaskers uit China geïmporteerd. Om de Nederlandse overheid te misleiden is vermoedelijk bewust niet op het invoerdocument vermeld dat het om persoonlijke beschermingsmiddelen ging. Bij de mondmaskers zaten mogelijk vervalste certificaten. Het vermoeden is dat de kwaliteit van de mondmaskers niet voldoende is om de bescherming te bieden aan de gebruikers die verwacht mag worden van FFP2-mondmaskers.

De aangehouden man wordt verdacht van het verkopen van goederen wetende dat die voor het leven of de gezondheid schadelijk zijn en van valsheid in geschrift. De FIOD heeft met alle afnemers van deze mondmaskers al contact opgenomen.

Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Optreden tegen misbruik coronacrisis
De coronacrisis haalt bij heel veel mensen het beste naar boven. Helaas zien sommigen kansen voor fraude. Misbruik maken van de coronacrisis is maatschappelijk onacceptabel. De opsporingsdiensten en het OM geven prioriteit aan de bestrijding van misbruik van deze situatie en treden hiertegen op. Indien mogelijk met een snelle interventie gericht op het stoppen hiervan.

Inlichtingen: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61

Categorie :