FIOD houdt man aan voor belastingfraude met export metalen
De FIOD heeft op 18 oktober een 37-jarige man uit Maarsen aangehouden. Dit gebeurde in een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke btw-fraude bij de export van ijzer- en staalschroot. De FIOD doorzocht twee bedrijfspanden en een woning. Hierbij is beslag gelegd op papieren en digitale administratie. Ook is beslag gelegd op een auto, een nieuwe motorfiets, ruim 28.000 euro contant geld en een bankrekening.
Het onderzoek richt zich op twee groothandels in ijzer- en staalschroot. Het vermoeden is dat deze bedrijven ijzer- en staalschroot leveren aan buitenlandse ondernemingen die bij doorverkoop van het schroot btw moet afdragen, maar dat bewust niet doet. Dit is een vorm van btw-carrouselfraude. De onderneming die de btw bewust niet afdraagt, wordt ook wel ‘ploffer’ of ‘missing trader’ genoemd.
Als een bedrijf vermoedelijk weet of had moeten weten dat hij levert aan een ‘ploffer’ in het buitenland, heeft hij geen recht op toepassing van het 0-tarief bij export. Als hij dit toch toepast, en ook op zijn btw-aangifte vermeldt, is dat strafbaar. Het fiscale nadeel wordt berekend op ca. € 500.000.
Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket en is gestart na een boekenonderzoek van de Belastingdienst.
Btw-carrouselfraude
Bij btw-carrouselfraude draagt een ondernemer geen btw af aan de Belastingdienst, terwijl hij zijn afnemers die btw wel in rekening brengt. De afnemers brengen de gefactureerde btw wel in aftrek op hun aangifte. Bij btw-carrouselfraude zijn altijd meer bedrijven betrokken (minstens 3) in tenminste 2 lidstaten van de EU, waarbij minimaal 1 bedrijf de ontvangen btw niet afdraagt.
Btw-carrouselfraude kent vele vormen. Wat altijd hetzelfde is, is dat ergens in de handelsketen tenminste 1 ondernemer goederen of diensten mét btw verkoopt, maar deze btw niet afdraagt aan de fiscus. De ondernemer houdt de ontvangen btw zelf en benadeelt zo de schatkist.
Bij btw-carrouselfraude zit de handelsketen vaak ingewikkeld in elkaar. En de fraude gaat over verschillende EU-landen heen. Doordat de fraude zo ingewikkeld is opgezet, worden de Belastingdienst en goedwillende ondernemers misleid.
Btw-carrouselfraude is maatschappelijk ontwrichtend en ondermijnt het belastingsysteem. Het is concurrentievervalsend en benadeelt niet alleen de eerlijke bedrijven, maar ook de belastingbetaler. Volgens het VAT Action Plan uit 2016 van de Europese Commissie bedraagt de schade van grensoverschrijdende btw-fraude € 50 miljard.
Inlichtingen: Adriaan Ros, mob. 06-1830 4204