Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

FIOD houdt drie verdachten aan voor fraude met huurcontracten

De FIOD heeft op 4 april twee bedrijfspanden in Eindhoven en Den Bosch doorzocht en beslag gelegd op digitale en fysieke administratie. Ook zijn die dag drie mannen (41, 39 en 31 jaar) aangehouden. Verdachten faciliteren bij de verhuur van gemeubileerde appartementen en studio’s waarbij vermoedelijk valsheid in geschrift wordt gepleegd. Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Ten onrechte btw teruggevraagd

Het onderzoek is gestart na een signaal van de Belastingdienst. Bij het ombouwen van voormalig kantoorgebouwen naar woonruimtes werd btw teruggevraagd op de verbouwingskosten. Dat kan volgens regelgeving alleen als de nieuwe woonruimtes gemeubileerd en kortstondig worden verhuurd.

Op papier werden de nieuwe woonruimtes voor maximaal 6 maanden verhuurd. Het vermoeden is dat er vervolgens nieuwe huurcontracten werden opgemaakt op naam van een derde. In werkelijkheid veranderde de feitelijke huursituatie niet en werden de appartementen en studio’s vermoedelijk voor langere periode verhuurd aan één en dezelfde persoon. Hierdoor zou het recht op teruggaaf van btw over de verbouwingskosten vervallen.

De aangehouden verdachten zijn werkzaam bij een onderneming die namens de eigenaar van het vastgoed bemiddelt bij de verhuur van appartementen.

Op grond van de vermoedelijke vervalste huurcontracten kon de eigenaar van de panden ten onrechte circa € 350.000 euro btw terugvragen bij de fiscus. De Belastingdienst gaat dit bedrag naheffen, omdat het geld is dat de schatkist is misgelopen.

Vervolgonderzoeken door de Belastingdienst

De Belastingdienst heeft het vermoeden dat deze werkwijze meer wordt toegepast. Dit is aanleiding voor verder onderzoek.

Inlichtingen: Adriaan Ros, 06-1830 4204

Categorie :