Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

FIOD houdt 2 verdachten aan in onderzoek naar illegale waterpijptabak

Op 23 oktober 2019 heeft de FIOD een 50-jarige man uit Duitsland en een 41-jarige vrouw uit Emmen aangehouden. Beide personen worden verdacht van accijnsfraude met waterpijptabak en merkvervalsing. Er hebben doorzoekingen plaatsgevonden in een woning in Emmen en een loods en garageboxen in Klazienaveen.

In de loods stonden naar schatting enkele duizenden kilo’s watertabak, machines en ingrediënten om waterpijptabak te maken. Daarnaast zijn vele duizenden lege merkvervalste verpakkingen aangetroffen. In een auto werd 21.500 euro contant geld gevonden. Alle machines, tabak en toebehoren zijn afgevoerd en vernietigd.

Het onderzoek is gestart na diverse meldingen. Het vermoeden is dat de man illegale waterpijptabak produceert en verhandelt. Daarnaast zou hij zich bezighouden met de handel in illegale sigaretten. Waterpijptabak is een product dat zonder vergunning en accijnsafdracht niet mag worden geproduceerd of voorradig mag zijn.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket en de actie is ondersteund door de Douane en de politie.

Aanpak handel in illegale sigaretten en accijnsfraude
Met de handel van illegale sigaretten en (waterpijp)tabak worden criminele vermogens opgebouwd en wordt de schatkist ernstig benadeeld. Het ontduiken van accijnzen en omzetbelasting leidt tot oneerlijke concurrentie in de Nederlandse detailhandel. Ook ondermijnt de illegale productie van sigaretten en (waterpijp)tabak het anti-rookbeleid van de Nederlandse Staat. Het OM, de Douane en de FIOD werken intensief samen om de criminele organisaties die zich hiermee bezig houden te ontmantelen en om de criminele winsten af te pakken.

Informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61

Categorie :