Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

FIOD haalt grote partij merkvervalst wasmiddel van de markt

Gisteren heeft het snelle interventieteam van de FIOD in samenwerking met de Douane Nijmegen twee grote partijen merkvervalst wasmiddel aangetroffen in een loods van een handelsonderneming in de provincie Gelderland. Aanleiding voor het optreden van het interventieteam was een melding van SNB-REACT, een organisatie die de belangen van merkhouders beschermt. De melding hield in dat er merkvervalst vloeibaar wasmiddel in de loods stond. Ter plaatse aangekomen bleek er nog een andere partij merkvervalst waspoeder te staan. 

In totaal zijn er 34 pallets wasmiddel in beslag genomen. De 49-jarige bestuurder van de handelsonderneming wordt verdacht van het voorhanden hebben en bedrijfsmatig verhandelen van merkvervalste goederen. De man heeft afstand gedaan van de goederen die door hem waren aangekocht voor 25.000 euro en hij zal in een later stadium worden gehoord. De pallets met wasmiddel zullen worden vernietigd. Ook de vennootschap is verdachte, omdat deze houder was van de namaakgoederen.

Het verhandelen van merkvervalst wasmiddel komt regelmatig voor. Zowel in Nederland als in andere Europese landen zijn grote inbeslagnames bekend. Kenmerk is dat merkvervalst wasmiddel wordt aangeboden onder een kwaliteitsmerk terwijl de werking van het product door de slechte kwaliteit minimaal is en bij eerdere gevallen zijn er ook gevaarlijke stoffen in het wasmiddel aangetroffen. Of er gevaarlijke stoffen in dit wasmiddel zitten is niet bekend.

Merkenfraude en gevaar gezondheid

Merken zijn beschermd in Nederland. Het is verboden merkartikelen na te maken en het is niet toegestaan om in valse merkartikelen te handelen. Inbreuken op intellectuele eigendomsrechten zijn uitgegroeid tot een fenomeen met internationale dimensies. Dit heeft niet alleen ernstige economische gevolgen, het brengt ook de consumentenbescherming in het gedrang.

Merkvervalste goederen kunnen een gevaar opleveren voor de gezondheid van de consument. Denk hierbij aan het gebruik van medicijnen, parfums of cosmetica, maar ook wasmiddel waar bij de productie giftige stoffen worden gebruikt. Ook de veiligheid van de consument of werknemers kan in het geding zijn bij producten die op een ondeugdelijke manier of onder slechte arbeidsomstandigheden zijn geproduceerd.

Categorie :