Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

FIOD en OM halen witwasmachine voor cryptovaluta offline

De FIOD en het Openbaar Ministerie hebben op 22 mei een van de grootste online mixers voor cryptovaluta offline gehaald. Het gaat om Bestmixer.io. Met deze actie wordt een grote slag toegebracht aan het verhullen van criminele geldstromen via het mixen van cryptovaluta zoals bitcoins.

In Nederland en Luxemburg werden zes servers werkend ontmanteld en in beslag genomen.

Tijdens het onderzoek is nauw samengewerkt met het Digital Intrusion Team (DIGIT) van de politie, Europol en met de autoriteiten in Luxemburg, Frankrijk en Letland. In juni 2018 startte het Financial Advanced Cyber Team (FACT) van de FIOD het onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket. Aanleiding was een rapport van cyber securitybedrijf McAfee.

In het onderzoek is informatie verzameld van transacties tussen klanten en Bestmixer.io. De klanten komen vanuit heel de wereld met een nadruk op de VS, Duitsland en Nederland. De FIOD gaat de informatie samen met Europol analyseren. Daarna wordt de data met andere landen gedeeld.

Mixen van cryptovaluta

Cryptovaluta gelden op het anonieme deel van het internet, het darknet, als regulier betaalmiddel en worden in de criminele wereld veel als betaalmiddel gebruikt.

Een crypto mixingservice is een onlinedienst die het mogelijk maakt de herkomst of bestemming van cryptovaluta te verhullen. Met deze service worden cryptovaluta tegen betaling van een commissie opgesplitst en weer in andere samenstelling bij elkaar gevoegd.

Mensen die gebruik maken van een mixingservice doen dat vermoedelijk om hun anonimiteit te vergroten. Uit het onderzoek tot nu toe blijkt dat veel van de gemixte cryptovaluta een criminele herkomst of bestemming hebben. Vermoedelijk is de mixer in die gevallen gebruikt om criminele geldstromen te verhullen en wit te wassen.

De totale omzet van darknet markets bedraagt op jaarbasis circa 800 miljoen dollar. Het vermoeden is dat een groot deel van betalingen via het darknet langs mixers gaat om de criminele (crypto)gelden wit te wassen.

Een van de drie grootste mixingservices

Bestmixer.io is een van de drie grootste mixingservices voor cryptovaluta en bood diensten aan voor het mixen van de cryptovaluta bitcoins, bitcoin cash en litecoins. De dienst is gestart in mei 2018, behaalde in een jaar tijd een omzet van minimaal 200 miljoen dollar (ca. 25.000 bitcoin) en garandeerde dat klanten anoniem zouden blijven.

De actie tegen Bestmixer.io is een grote en belangrijke stap in de bestrijding van criminele geldstromen in het algemeen en virtuele criminele geldstromen in het bijzonder.

Inlichtingen: Adriaan Ros, mob. 06-1830 4204

Categorie :