Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

FIOD doorzoekt woningen en bedrijfspand in onderzoek naar corruptie

De FIOD heeft op 11 september drie mannen (64, 32 en 29 jaar) uit Alphen aan den Rijn en de gemeente Uithoorn aangehouden. Zij worden verdacht van corruptie, witwassen en valsheid in geschrift. Er zijn twee woningen en een bedrijfspand doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op administratie, contante geldbedragen van 81.000 euro en 17.000 Amerikaanse Dollars, banksaldi en een woning.

Het vermoeden bestaat dat de 64-jarige man, voormalig inkoper van een groot Nederlands retail non-food bedrijf, steekpenningen heeft ontvangen van buitenlandse toeleveranciers in ruil voor een voorkeursbeleid voor hun producten. Hij wordt verdacht van niet-ambtelijke omkoping, witwassen en valsheid in geschrift. Met hulp van medeverdachten is vermoedelijk voor tonnen euro’s witgewassen.

Het onderzoek is gestart na een melding van een bank bij de Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU) en staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Ter informatie!  Aanpak corruptie prioriteit

Corruptie is het maken van misbruik van toevertrouwde macht en/of bevoegdheden voor persoonlijk gewin. Corruptie is er in alle soorten en maten, in verschillende branches en allerlei landen. Corruptiebestrijding is belangrijk omdat corruptie het vertrouwen van burgers in eerlijke handel ondermijnt en concurrentievervalsend werkt. Uiteindelijk betalen de klanten te veel voor producten en diensten, omdat de kosten voor corruptie terugverdiend moeten worden.

Ter informatie!  Melden van ongebruikelijke transacties

De FIU-Nederland (FIU) is de instantie waar onder meer banken, accountants, belastingadviseurs en trustkantoren ongebruikelijke transacties moeten melden. Deze zogenoemde poortwachters moeten melden op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Met haar analyse van de gemelde ongebruikelijke transacties legt de FIU transacties en geldstromen bloot die te relateren zijn aan witwassen, financiering van terrorisme of onderliggende misdrijven. Nadat een ongebruikelijke transactie als verdacht is aangemerkt, kan die onderzocht worden door een opsporingsinstantie of een veiligheidsdienst.

Verdachte transacties die mogelijk te relateren zijn aan corruptie worden bij de FIOD beoordeeld door het Anti Corruptie Centrum (ACC). Het ACC is ingericht naar aanleiding van de geïntensiveerde (inter)nationale aandacht voor corruptiebestrijding. Het ACC is een onderdeel van de FIOD en werkt nauw samen met andere organisaties zoals de FIU, Rijksrecherche en het Functioneel Parket.

Ter informatie!  Contact

Heeft u kennis van soortgelijke afspraken of concrete vermoedens dat er mogelijk sprake is van belangenverstrengeling en omkoping? Wilt u hierover spreken bij de FIOD onder de onder voorwaarde dat uw naam en die van uw bedrijf NIET naar voren komt in een (straf)dossier? Dan kunt u contact opnemen met de human intelligence afdeling van het Team Criminele Inlichtingen van de FIOD, te bereiken onder telefoonnummer: 0031-(0)88 155 16 61 (24/7 bereikbaar).

Voor informatie: Wietske Visser, 060 - 18 60 77 61
fiod.persvoorlichting@belastingdienst.nl

Categorie :

Op deze pagina