Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

FIOD doorzoekt woning malafide belastingadviseur

De FIOD heeft op 11 april een doorzoeking gedaan in de woning van een 69-jarige man in gemeente Oost Gelre. De man is belastingadviseur en wordt verdacht van belastingfraude. Hij heeft vermoedelijk voor zijn klanten opzettelijk een groot aantal onjuiste aangiften inkomstenbelasting ingediend, waardoor onterecht te veel geld is teruggevraagd. Er is beslag gelegd op administratie, een auto, een motorsloep, drie bankrekeningen en contant geld.

De fiscale dienstverlener wordt ervan verdacht voor ruim 300.000 euro aan verzonnen aftrekposten in de aangiften van zijn klanten te hebben opgevoerd, zoals specifieke zorgkosten en giften. De valse aangiften waren bedoeld om ten onrechte hoge teruggaven inkomstenbelasting te ontvangen. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Belastingdienst
Door verbeterde detectiemethodes is de Belastingdienst malafide belastingadviseurs steeds sneller op het spoor. Ook worden hun klanten steeds meer en beter gemonitord in volgende jaren. De Belastingdienst kan hen, naast strafrechtelijk onderzoek, voortaan ook een medepleegboete opleggen. Daarnaast kunnen klanten of de Belastingdienst de fiscaal dienstverlener onder bepaalde omstandigheden aansprakelijk stellen voor de invordering, iets wat ook steeds vaker gebeurt.

Wel wil de Belastingdienst mensen bewust maken van het feit dat als een belastingadviseur een aanbod doet dat te mooi is om waar te zijn, het dat waarschijnlijk ook is. Uiteindelijk blijft iedereen zelf verantwoordelijk voor zijn belastingaangifte, ook als daarvoor een tussenpersoon wordt ingeschakeld. Als de aangifte onjuist is, vordert de Belastingdienst het teveel uitbetaalde bedrag over meerdere jaren terug bij de belastingplichtige. Daarbij kan ook een boete worden opgelegd.

Mensen die misbruik maken van fiscale aftrekposten schaden de schatkist en daarmee andere belastingbetalers. Fraude ondermijnt het systeem. Daarom treden de Belastingdienst, de FIOD en het Functioneel Parket samen op in de aanpak van deze zogenoemde fiscale dienstverleners.

Inlichtingen: Wietske Visser, 06 – 18 60 77 61

Categorie :