Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

FIOD doet onderzoek naar witwassen van 1 miljoen euro

Vandaag heeft de FIOD twee mannen (62 en 30) en een vrouw (54) uit de gemeente Wierden aangehouden. Zij worden verdacht van witwassen van ongeveer één miljoen euro. Er hebben doorzoekingen plaatsgevonden in vijf woningen en vijf bedrijfspanden in Almelo, Apeldoorn, Nijverdal, Rijssen en de gemeenten Hof van Twente en Wierden. Daarbij is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie, drie Mercedessen, een BWM, een quad en op bankrekeningen in binnen- en buitenland. De Douane heeft bijstand verleend met honden. Er zijn verdovende middelen gevonden, die zijn overgedragen aan de politie.

De FIOD is dit witwasonderzoek gestart met informatie uit een politieonderzoek. Naar voren komt dat grote bedragen contant worden gestort op bankrekeningen van bedrijven van de verdachten. In de onderzoeksperiode 2016 tot en met heden is vermoedelijk voor circa één miljoen euro aan onverklaarbaar vermogen contant gestort. Onderzoek moet nog uitwijzen waar dit geld vandaan kwam.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Aanpak witwassen prioriteit
De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Hieronder valt ook de aanpak van onverklaarbaar vermogen. Het witwassen van crimineel geld is een vorm van ondermijnende criminaliteit die een ernstige bedreiging vormt voor de integriteit van het financiële en economische verkeer. Daarnaast werkt het witwassen van crimineel geld het voortbestaan van verschillende vormen van niet zelden georganiseerde criminaliteit in de hand.

Informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61

Categorie :