Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

FIOD doet onderzoek naar grootschalige omzetbelastingfraude en witwassen

De FIOD heeft vandaag doorzoekingen gedaan in een strafrechtelijke onderzoeken naar belastingfraude met omzetbelasting en valsheid in geschrifte. De doorzoekingen vonden plaats in 4 woningen en 1 kantoorpand in de gemeenten Buren, Geldermalsen, Utrechtse Heuvelrug en Zaltbommel. De verdachten in deze omzetbelastingfraude zijn 3 mannen van 35, 69 en 76 jaar. Het fraudebedrag is vooralsnog berekend op een bedrag van 1,5 miljoen euro dat door verdachten onterecht van de Belastingdienst is terug ontvangen. Er is beslag gelegd op administratie, bankrekeningen, duizenden euro’s en de woning van één van de verdachte.

De FIOD is het onderzoek gestart naar aanleiding van een boekenonderzoek door de Belastingdienst. Het vermoeden is dat met valse facturen en opgezette constructies ten onrechte omzetbelasting wordt teruggevraagd aan de Belastingdienst. Het totale fraude bedrag is vooralsnog berekend op 1,5 miljoen euro.

Witwassen
Parallel aan dit onderzoek doet de FIOD ook onderzoek naar een familielid van de verdachten. Het gaat om een vrouw van 24 jaar uit Schoonhoven. Zij is aangehouden en wordt verdacht van witwassen. De Belastingdienst heeft gemeld dat verdachte over onverklaarbaar vermogen geschikt. Zij heeft diverse panden gekocht, maar gezien haar inkomen is het onbekend hoe zij deze heeft kunnen aanschaffen. Vermoedelijk heeft ze voor minimaal 500.000 euro witgewassen. De FIOD heeft een doorzoeking in haar woning gedaan en beslag gelegd op een oldtimer, een tractor, bouwmaterialen, 4 woningen en 2 percelen grond die op haar naam staan.

Voor informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61

Categorie :

Op deze pagina