Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

FIOD doet onderzoek naar fraude met e-commerce

De FIOD heeft woensdag 27 november twee bedrijfspanden en drie woningen in de omgeving van Arnhem doorzocht en een woning in de omgeving van Hengelo. Dit gebeurde in een strafrechtelijk onderzoek naar fraude met omzetbelasting en valsheid in geschrift bij de invoer van goederen uit China. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Het strafrechtelijk onderzoek door de FIOD richt zich op meerdere verdachten. Zij maken bij de invoer van goederen uit China vermoedelijk ten onrechte gebruik van de zogenoemde ‘verleggingsregeling’. Bij deze regeling wordt de btw niet bij invoer van goederen betaald maar bij de maand- of kwartaalaangifte. Verdachten geven de verschoven btw slechts gedeeltelijk aan op hun btw-aangifte. Ook is het vermoeden dat verdachten doen alsof goederen weer geëxporteerd zijn, waardoor geen btw verschuldigd zou zijn. Op deze manier zou over 2018 en 2019 btw-fraude zijn gepleegd voor minimaal 2,5 miljoen euro.

De website waarop de goederen besteld konden worden, is door FIOD en OM op zwart gezet. Bij de doorzoeking van de diverse panden is fysieke en digitale administratie in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op bankrekeningen, onroerend goed, auto’s en twee vorkheftrucks.

Aanvullend onderzoek Douane en Belastingdienst

Na het strafrechtelijk onderzoek voerden de Douane en de Belastingdienst aanvullend onderzoek uit. Dat gaat om de reguliere controles en het verzamelen van informatie over methoden waar e-commerce fraudeurs gebruik van maken.

Deze specifieke zaak kwam aan het licht doordat de Douane invoeraangiften ontving met vermoedelijk te lage douanewaarden. Dit wordt gedaan om btw en invoerrechten te ontduiken. Fraudeurs kunnen op die manier producten goedkoper aanbieden dan bedrijven die wel belasting betalen. Dit is concurrentievervalsing. De Douane, de Belastingdienst, de FIOD en het Functioneel Parket treden hier gezamenlijk tegen op.

Een van de taken van de Douane is controle op bij invoer verschuldigde belastingen. Deze opdracht geldt ook voor e-commerce. Er worden steeds meer goederen en diensten online verkocht. Vaak komen deze uit het buitenland. Er is sprake van een aanzienlijke volumegroei, zowel in douaneaangiften als in aantallen pakketten.

Voor informatie over:

  • Strafrechtelijk onderzoek: Adriaan Ros (FIOD), 06 – 1830 4204
  • Aanvullend onderzoek: Roul Velleman (Douane), 06 – 1179 6233
Categorie :