Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

FIOD doet onderzoek naar belastingfraude met e-commerce

De FIOD heeft op woensdag 18 september een pand in de omgeving van Drachten en twee panden in de omgeving van Amsterdam doorzocht. Dit gebeurde in een strafrechtelijk onderzoek naar fraude met omzetbelasting en valsheid in geschrift bij de invoer van goederen uit China.

Bij het onderzoek zijn meerdere verdachten betrokken. Zij maken bij de invoer van goederen uit China vermoedelijk ten onrechte gebruik van de zogenoemde ‘verleggingsregeling’. Bij deze regeling betaal je de btw niet bij invoer van goederen maar bij de uiteindelijke maand- of kwartaalaangifte. Verdachten geven de verschoven btw echter in het geheel niet aan op hun btw-aangifte. Hierdoor plegen zij btw-fraude voor bijna 1,1 miljoen euro.

Naast het doen van onjuiste aangiften bij invoer en de reguliere btw-aangifte, is vermoedelijk ook sprake van valsheid in geschrift.

Bij de doorzoeking van de diverse panden is fysieke en digitale administratie in beslaggenomen. Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Aanpak fraude met e-commerce

Steeds meer goederen en diensten worden online verkocht en komen vaak uit het buitenland. Daarmee neemt e-commerce een steeds prominentere plaats in onze samenleving in. Uit controles van de Douane en de Belastingdienst alsmede uit diverse berichten vanuit het buitenland blijkt dat deze handel gevoelig is voor fraude, met name op het terrein van het bewust omzeilen van de omzetbelasting en invoerrechten. Deze fraude zorgt ervoor dat producten goedkoop kunnen worden aangeboden, goedkoper dan door bedrijven die wel belasting betalen. Dit is concurrentievervalsing. De Douane, de Belastingdienst, de FIOD en het Functioneel Parket besteden hier gezamenlijk aandacht aan.

Voor informatie: Adriaan Ros, 06 – 1830 4204

Categorie :