Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

FIOD doet doorzoekingen in groot witwasonderzoek

Vandaag heeft de FIOD 4 doorzoekingen gedaan in Heerde, Amsterdam, Berkel en Rodenrijs en Arnhem. Daarbij zijn een 46-jarige hoofdverdachte en zijn 40-jarige vriendin aangehouden. Zij worden verdacht van witwassen, valsheid in geschrift en oplichting. De verdachten zijn ingesloten en in verzekering gesteld. Er is beslag gelegd op alle onroerende zaken, auto's (Range Rover, Land Rover, Mercedes en Mini Cooper), bankrekeningen, een vuurwapen en andere waardevolle spullen.

Het strafrechtelijk onderzoek richt zich op de aankoop van vastgoed. De verdachten hebben in de periode 2006 tot en met heden een vastgoedportefeuille opgebouwd van 43 panden in Nederland en 13 panden in Duitsland. De aankopen van de onroerende zaken kunnen niet met het regulier inkomen van de verdachten zijn gedaan. De gelden waarmee de panden zijn aangekocht zijn onder meer afkomstig uit de Verenigde Arabische Emiraten, Pakistan en Spanje. Vermoedelijk hebben de verdachten ten minste 5 miljoen euro witgewassen.

Aanpak witwassen prioriteit

De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.

Categorie :